Mission: Impossible'ın 7'nci filmi yine koltuğa kilitliyor: Görevimiz yapay zekâ | Sinemada bu hafta

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mission: Impossible'ın 7'nci filmi yine koltuğa kilitliyor: Görevimiz yapay zekâ | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

Tom Cruiselu “Mission: Impossible” serisinin son filminde büyük tehdit ne bir terörist ne de haydut bir devlet… IMF'in bu defa tehlikeli bir yapay zekâyı durdurmaya çalışmasını işleyen eser, aksiyonuyla seyirciyi esir alıyor. Fakat alt metinleri "karanlık"!

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Oyuncu Tom Cruise’la özdeşleşen “Mission: Impossible” ya da bizdeki adıyla “Görevimiz Tehlike”, geride kalan 27 yılda çekilen altı filmle, sinema tarihinin en yenilikçi aksiyon serilerinden biri oldu... Bu zaman zarfında istihbaratın gizli gücü IMF (Impossible Mission Force) ve onun otuz yıllık elemanı Ethan Hunt (Tom Cruise) sayısız serüvene çıkıp dünyayı çeşitli tehditlerden kurtardı. Lakin, dünyanın dertleri bitmiyor!

Hâliyle nihayet bulmayacak gibi duran serinin yedinci filmi bugünlerde sinemalarda… “Top Gun 2”den sonra yönetmen Christopher McQuarrie ile Tom Cruise’u tekrar bir araya getiren “Mission: Impossible-Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm” adlı eser, bu defa insan bile olmayan şeytani bir yapay zekâ etrafında gelişen tehlikeyi merkezine alıyor. Devamı bir seneye vizyona girecek filmde Cruise’un yanı sıra Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby ve Esai Morales gibi oyuncular rol alıyor.

SİVASTOPOL ÖNÜNDE YATAR HİKÂYE...

Eser Sivastopol adlı bir Rus gemisinin ileride aydınlanacak garip bir saldırıya uğraması ile açılıyor... Sonrasında IMF elemanı Ethan Hunt, yine kendine gelen kaseti dinliyor ve bütün istihbarat örgütlerini tehdit eden “Varlık” adlı çok tehlikeli yapay zekâdan haberdar oluyor. Dünyadaki dijital ortamlardaki bilgiyi kontrol altında tutarak insanları manipüle eden bu yapay zekâyı durdurmanın yolu ise ikiye ayrılmış geleneksel bir anahtarı bulmaktan geçiyor… Derken Ethan Hunt, bir parçası arkadaşı Ilsa’nın elinde olan herkesin aradığı anahtarın peşine düşüyor. Bu arada ekibi de bir araya geliyor. Hepimize çıkış yolu gösterir gibi dijital tehlikeden kurtulmak için eski moda analog yollardan ilerliyorlar!

Arap çöllerinde silahlar patlıyor, Venedik’in dar sokaklarında koşturulup Roma’nın meydanları harp alanına çevriliyor. Dahası Avrupa dağlarında ilerleyen Doğu Ekspresi treninde süratli bir serüven ortaya çıkıyor. Gerçeği devamlı manipüle eden yapay zekâ ile yumruk, bıçak ve el çabukluğu gibi geleneksel metotlarla mücadele ediliyor.

Mission: Impossible'ın 7'nci filmi yine koltuğa kilitliyor: Görevimiz yapay zekâ | Sinemada bu hafta

SEYİRCİYİ ESİR ALIYOR

Filmde bir anahtarın peşine düşülürken seyirci de koltuğa kilitleniyor. “Adrenalin patlaması” şeklindeki aksiyon sekansları böylelikle üst düzey oluyor. Eğer Tom Cruise’un yer çekimi ile kavga edip dağdan motosikletle atlarken dublör kullanmadığının farkındaysanız, aksiyon daha tesirli kalıyor. Bunun yanında Fiat 500’le yapılan bir kovalamaca gibi mizah dozu yüksek anlar da yakalanıyor.

Ancak iki buçuk saatlik filmde zaman ilerledikçe hikâyede kilit çözülüp hantallık meydana geliyor. Gerçekliğin devamlı değişme durumu, hikâyeyi bazen karmaşık bir hâle de sokabiliyor. Öte yandan son yıllarda şaha kalkan Transhümanist felsefeye yaslanılan filmde “karanlık” yanlar beliriyor, kader gibi konulara sathi bakışlar atılıyor.

Yeterince yenilikçi olamayan eserde Bond filmi gibi pek çok eserden izler bulmak mümkün. “Transcendence” ve “Lucy” gibi filmlerle de fikri irtibat var. Öte yandan Amerikan yapımına global gerilimler de yansıyor; Rusya’ya Batı paradigması ile şekillenen göndermelerde bulunuluyor.

Ancak Tom Cruise, her şeye rağmen oyunculuğuyla 2 saat 40 dakikalık eseri başka bir noktaya çekmeyi başarıyor.

Hasılı dijital bir düşmanla aksiyonun tavan yaptığı “Mission: Impossible-Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm”, bir şaheser olmaktan epeyce uzak ama türünün hayranlarını tatmin edecek seviyede. Serisinin ise ortalama bir yapımı...

Yönetmen: Christopher McQuarrie
Tür: Aksiyon
Ülke: ABD

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

● “Semur 4: Mahşer”
● “Cinnas”
● “Çılgın Dostum Finnik”
● “Harold Fry’ın
Beklenmedik Yolculuğu”
● “Resif: Kanlı Takip”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

● “Kaptan Pengu ve Arkadaşları 3" 50 bin 346
● “Ruhlar Bölgesi: Kırmızı Kapı” 26 bin 922
● “Elemental: Doğanın Güçleri” 19 bin 369
● “Indiana Jones ve Kader Kadranı” 18 bin 145
● “Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş” 15 bin 336
     *7-9 Temmuz Box Office Türkiye dataları

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...