Kitap fuarlarına sadece ‘muhabbetten’ gidiyoruz!

Türkiye’deki kitap fuarları dolup taşıyor, çevresindeki yollar kilitleniyor, yüz binlerce eser satılıyor ama kitap okuma rakamlarına baktığımızda tam tersi bir tablo göze çarpıyor.
KÜLTÜR SANAT SERVİSİ
Kitap fuarları okuyucular ya da okumasa bile kitaba muhabbet duyanlar için vazgeçilmez bir faaliyet. Türkiye'nin farklı şehirlerinde tertiplenen bu organizasyonlar; yazarlar ile okuyucuları buluşturuyor, yüz binlerce çeşit kitabı bir araya getiriyor ve en mühimi de kitapseverler için büyük indirimlere ev sahipliği yapıyor. Malatya'dan Samsun'a, Antalya'dan İstanbul'a kadar birçok şehirde tertiplenen kitap fuarlarına rağbet çok yüksek. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı da, yine çok kalabalıktı. 9 günlük bu fuara katılanların sayısı bir önceki yıla göre %11,3’lük bir artış göstererek 621 bine ulaştı. Özellikle hafta sonları fuara giden yollar tıkandı, Metrobüs durakları dolup taştı. CNR'da ve diğer şehirlerde tertiplenen kitap fuarlarına olan alaka da çok farklı değil, ziyaretçi rakamları 300 bin civarında. Hem de önceki yılların aksine kitap mağaza zincirlerinin sayısının giderek artmasına, dahası internet üzerinden satış yapan sanal kitapçıların çoğalmasına rağmen. “Kitap karnavalı” havasına geçen bu faaliyetlerden hemen herkes, poşetler dolusu eserle ayrılıyor. Yüz binlerce kitap satılıyor, fuardan eli boş dönenler çok azınlıkta kalıyor.
TABLONUN TAM TERSİ
Bu tabloya bakıldığında gerçekten çok iyi okuma rakamlarına sahip bir ülke olduğumuz düşünebilir. Ama kitap fuarlarına gösterdiğimiz rağbeti acaba kitabın kendisine gösterebiliyor muyuz? Bu hususta yapılan son istatistiklere ve gözlemlere baktığımızda, “evet” cevabını verebilmek biraz zor. Yine mevzu “okumuyoruz”a gelecek ama kitap fuarlarına giden, poşetler dolusu kitap satın alan kişiler de dahil olmak üzere kitapla aramız pek iyi değil sanki. Resmî, istatistiklere göre Türkiye'de yaşayan insanlar ortalama yılda 6 saat (günde bir dakika) kitap okuyor, buna karşın günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internet kullanıyor. Hali pürmelalimizi diğer ülkelerle kıyas ettiğimizde ise; Avrupa'da %21, Japonya'da %14 ve ABD'de %12 olan kitap okuma nispeti, Türkiye'de maalesef %0,1.
Fuarların kalabalık görüntüleriyle, yukarıdaki rakamların zıtlığı bize bazı şeyler söylüyor. Anlaşılan kitap fuarları bizim için sosyalleşme ve indirimlerden faydalanma yolu. Katılımcıların bir kısmı kitap kurdu olmakla birlikte kahir ekseriyeti okumasa da kitaba merak duyan ve satın alan insanlar. Okumaya çok vaktimiz olmasa bile en azından ilme ve kitaba bir muhabbetimiz var.