Kitap fuarına çifte standart protestosu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kitap fuarına çifte standart protestosu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar Adania Shibli’nin ödül töreninin iptal edilmesi üzerine bazı yazar ve yayıncılar faaliyetten çekildi.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışma, büyük insani dramlara sahne olurken “cephe” Batı’daki kültür ve sanat dünyasına da taşındı! Filistinli yazar Adania Shibli için Frankfurt Kitap Fuarı’nda edebiyat derneği Litprom tarafından düzenlenecek ödül töreninin iptal edilmesi, yayıncılık dünyasında tepkiyle karşılandı. 18-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek fuarda, Shibli’ye “Küçük Bir Ayrıntı” adlı romanı için ödül verilmesi planlanan tören, İsrail-Filistin arasında devam eden çatışmalar sebebiyle iptal edildi. Litprom, törenin daha sonra gerçekleştirmek için uygun format ve ortam aradığını duyurdu.

TUTUMLARINI AÇIKÇA ORTAYA KOYDULAR

Alınan bu karara birçok yayıncı ve yazar reaksiyon göstererek organizasyondan çekildiklerini açıkladı. Türkiye’den Basın Yayın Birliği “Frankfurt Fuar Yönetiminin İsrail-Filistin Savaşındaki tutumunu açıkça ortaya koyan çifte standartçı tavrından ötürü protesto ediyoruz” ifadeleriyle üyelerinin fuara katılmayacağını ilan etti. Türkiye Yayıncılar Birliğinden yapılan açıklamada ise barış çağrısında bulunularak “Küresel yayıncılık dünyasının, fuarların, festivallerin ve tüm diğer kültürel organizasyonların da konuya bu hassasiyetle yaklaşarak çok boyutlu değerlendirmelerini diliyoruz” ifadeleri kullanıldı. Sharjah Kitap Fuarı ve Emirates Yayıncılar Birliği gibi birçok yayıncı da Frankfurt’tan çekildi. Cezayirli yazar Said Khatibi ve Endonezyalı edebiyatçı Okky Madasari de fuara katılmayacağını duyurdu.

Feminist kimliğiyle tanınan yazar Adania Shibli’nin söz konusu “Küçük Bir Ayrıntı” kitabı, Filistinli bir kızın 1949’da İsrail askerleri tarafından öldürülmesini ve yıllar sonra bir kadının durumu araştırmasını işliyor.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...