Karadağ'da Hilye sergisi heyecanı

Karadağ'da Hilye sergisi heyecanı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Karadağ'da ilk defa açılan sergide, Enver Abdülselam Halavani, Ferhat Kurlu, Kerim Erbili, Mithat Topaç, Süleyman Berk, Said Abuzeroğlu gibi Türk-İslam Sanatları hususunda nadide eserlere sahip sanatçıların hilye çalışmaları yer alıyor.



nbsp;
Mehmet Çebi'nin hilye koleksiyonu Karadağlı sanatseverler ile buluştu. Karadağ'ın ilk Hilye-i Şerif sergisi Karadağ Kültür Bakanı Branislav Miçunoviç himayesinde Mehmet Çebi, Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği (UKSD) ve Karadağ Türkiye Büyükelçiliğinin girişimi ile Çetinye'de açıldı. Serginin açılışına Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Boşnak Partisi Başkanı Rafet Hüsoviç, yardımcısı Osman Nurkoviç, Karadağ Kültür Bakanlığında Genel Müdür Dragica Miliç, çok sayıda akademisyen, bürokrat ve dini cemaat liderleri katıldı.


##tgvideo##
nbsp;
Karadağ'ın tarihi kraliyet başkenti Çetinye, Mehmet Çebi'nin hilye sergisini ağırlıyor. Karadağ Kültür Bakanı Branislav Miçunoviç himayesinde açılan olan sergide dünyanın önemli çağdaş hat koleksiyoncularından biri olan Mehmet Çebi'nin koleksiyonundan 40 parça eser sergilenecek. Kraliyet başkenti Çetinye'de açılan sergi 15 Haziran 2013 tarihinde de Karadağ'ın bugünkü başkenti Podgoritsa'da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.
nbsp;
Hilye Sergisine üst düzey bir katılım gerçekleşti. Açılışa katılanlar arasında; Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Boşnak Partisi Başkanı Rafet Hüsoviç ve yardımcısı Osman Nurkoviç, Karadağ Kültür Bakanlığında Genel Müdür Dragica Miliç, Diplomatik misyon şefleri (Bosna Hersek, Slovenya, BAE, Yunanistan, UNDP ve UNHCR) ve temsilcileri (Azerbaycan, Rusya), Eski Karadağ Diyanet İşleri Başkanı İdris Demiroviç, Tivat Şehri Başimamı, Karadağ Ortodoks Kilisesi Metropoliti Mihailo, Sırp Kilisesi Temsilcisi Nikifor, Karadağ Parlamentosundan Milletvekilleri yer alıyor. Bunun yanında akademisyen ve sanatçılardan oluşan seçkin davetliler de sergi açılışında hazır bulundu.
nbsp;
Türkiye Cumhuriyeti Karadağ Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır, serginin İslam/Osmanlı mirasını günümüzde de kültürel zenginliğinin değerli bir parçası olarak özenle koruyan ve geliştirmeye çalışan Karadağ'da ilgiyle karşılanacağına ve sanat çevrelerinden olumlu tepkiler alacağına inandığını belirtti.
nbsp;
NADİDE ESERLER
nbsp;
Sergide Enver Abdülselam Halavani, Ferhat Kurlu, Kerim Erbili, Mithat Topaç, Süleyman Berk, Said Abuzeroğlu gibi Türk-İslam Sanatları hususunda nadide eserlere sahip sanatçıların hilye çalışmaları yer alıyor. Sergideki hat koleksiyonu, "Hilye-i Şerif" ya da "Hilye-i Nebevi" gibi isimlerle de bilinen ve Hazreti Muhammed'in fiziksel, insani ve ahlaki niteliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlerden oluşuyor.
nbsp;
Mehmet Çebi en son Ocak 2013'te Birleşik Arap Emirlikleri Sharjah Emirliğinde ve 1 Mayıs 2013'te Erbil'de sergi açmıştı. Erbil sergisi Ortadoğu'da açılan en büyük hilye sergisi olma özelliğini taşıyor.
nbsp;
nbsp;
nbsp;
AÇILIŞA ÜST DÜZEY KATILIM
Serginin açılışına Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Boşnak Partisi Başkanı Rafet Hüsoviç, yardımcısı Osman Nurkoviç, Karadağ Kültür Bakanlığında Genel Müdür Dragica Miliç, çok sayıda akademisyen, bürokrat ve dini cemaat liderleri katıldı.


Sefa KOYUNCU-İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...