İstanbul'un saklı tarihi gün yüzüne çıkıyor

İstanbul'un saklı tarihi gün yüzüne çıkıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

29 Mayıs Üniversitesi ile İBB İstanbul'un 561. fetih yıldönümü dolayısıyla 27-29 Mayıs'da 'II. Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu' düzenliyor.

Bu yıl İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde ikincisi düzenlenen sempozyumda, İstanbul'un Osmanlı İmparatorluğu dönemi tüm boyutlarıyla tartışılacak ve 21 ayrı panelden oluşacak. Dünyanın dört bir tarafından gelen 100'e yakın akademisyen, "Osmanlı İstanbulu"nun sosyal hayatından musikisine, mimarisinden meslek odalarına, suç ve ceza anlayışından ticarete kadar pek çok konuya ışık tutacak. Sempozyumda; Osmanlı dönemi İstanbul'u tarihî, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmeler ışığında irdelenerek, kentin nasıl bir Osmanlı şehrine dönüştüğü anlatılacak.
Açılış konuşmasını Prof. Dr. Kemal Beydilli'nin yapacağı sempozyum 27-29 Mayıs 2014 tarihlerinde İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Altunizade yerleşkesinde gerçekleşecek.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde sempozyum ile ilgili düzenlenen basın toplantısında Rektör Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Ali Akyıldız ve Yard. Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan sempozyum hakkında genel bilgileri basın mensupları ile paylaştı.
Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, yeni bir üniversite olarak iki yıldır sürdürdükleri bu sempozyumun hem kendileri hem de İstanbul'un tarihinin anlaşılması için büyük önem arz ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Feridun Emecen artık pek çok üniversitede İstanbul dersleri verilmeye başlandığını, bu çalışma ile esasında bir 'Osmanlı İstanbulu' kürsüsü oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Seneler boyunca İstanbul'un dokusunun hoyratça değiştiğini ve bu sebeple İstanbul'u anlamanın ve İstanbullu olma kültürünün benimsenmesinin öneminin altını çizdi.
Prof. Dr. Ali Akyıldız ise konuşmasında bu sene sempozyuma 200'ün üzerinde başvuru aldıklarını ve bu ilginin artmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Prof. Akyıldız; "Osmanlı Dönemi İstanbulu'nun irdeleneceği bir sempozyum olacak. Sempozyumdaki 21 oturumda iç göçü düzenleyen pasaport uygulamaları, ilk Osmanlı matbaası, esir pazarları, dilenci tipleri, kadın soyguncular, yangınlar, hamamlar, has bahçeler gibi pek çok konuda ilginç bilgiler gün yüzüne çıkacak." dedi.
Kültür Sanat Servisi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...