'İstanbul Mushafı' bugün görülecek

'İstanbul Mushafı' bugün görülecek

KÜLTüR - SANAT Haberleri

1.400 senelik “Mushaf” geleneği yeni bir eserle canlanıyor... Hazırlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde yedi yılda tamamlanan el yazması Kur’ân-ı kerimin tanıtımı, bugün Çamlıca Camii’nde gerçekleştirilecek.

MURAT ÖZTEKİN

“İstanbul Mushafı” olarak anılan çalışma sayesinde 18. yüzyıldan bu yana kesintiye uğrayan “nakkaşhane” geleneği yeniden canlanmış olacak. Hattat Hüseyin Kutlu’nun yetiştirdiği hüsnühat talebeleri ile tezhip, cilt gibi farklı sahalardaki sanatçı ve uzmanlardan oluşan 66 kişilik ekibin çalışmaları neticesinde hazırlanan eser, 10 ciltten meydana geliyor. Mushaf’ta, Endülüs, Memlük, İlhanlı-Celayir, Türkmen dönemleri olarak anılan Akkoyunlu ve Karakoyunlu devri, Timur, Babür ve Safevi devirlerini takip eden Osmanlının ilk ve son dönemlerinden bugüne kadar uzanan ekoller ve üsluplar özü itibarıyla temsil ediliyor.

1.001 FARKLI TASARIM VAR

Teknik ve sanatsal özellikleriyle benzersiz bir çalışma olan İstanbul Mushafı’nda 1.001 farklı tasarımda durak, 14 farklı secde gülü ve aşr gülleri, 30 farklı cüz gülü, 120 hizip gülü ve 114 sure için ayrı tasarımlarda sure başlığı yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...