İlk çiçekli ebrular 17. asırda yapılmış

İlk çiçekli ebrular 17. asırda yapılmış

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Türk ebru sanatının yanlış bilinenleri ortaya çıkıyor. Fatih Ömeroğlu ve ekibi, ilk defa Necmettin Okyay tarafından keşfedildiği zannedilen “çiçekli ebruların” aslında 17. asırda yapıldığını laboratuvar analizleriyle ortaya çıkardı.

MURAT ÖZTEKİN

Sorularımızı cevaplayan Ömeroğlu “Efsaneler üzerine kurulu olan ebru sanatını yeniden keşfediyoruz. Bugüne kadar Osmanlı’da çiçekli ebruların olmadığı zannediliyordu. ‘Ebru Sanatının Son 500 Yılı’ adlı sergi için başladığımız projede 22 ebru eserini laboratuvar analizine tabi tuttuk. Çıkan neticelerde, bir çiçekli ebrunun 17. asra ait olduğu ortaya çıktı. Yani ilk çiçekli ebruları Okyay yapmamıştı” diye konuşuyor.

İLKLER SERGİLENECEK
Altı binden fazla eserin içerisinden seçilen ebrularla Fatih Belediyesi tarafından meydana getirilen Kadırga Sanat Galerileri’nde ziyarete açılacak sergide, başka ilklerin de olacağını söyleyen Ömeroğlu “Bu, ilk analizi ebru sergisi olacak. Hatip Mehmed Efendi’nin bir yangında, ebrularını kurtarmak isterken vefat ettiği meşhur bir bilgidir. Biz bir tane yanmış Hatip Mehmed Efendisi bulduk. O da ilk defa sergilenecek.
Öte yandan ‘Türk ebru tarihinde gül yapılamaz’ deniliyordu. Biz Mustafa Düzgünman’ın gül ebrularını keşfettik. Ebru hakkında ezberleri bozacak bir sergi geliyor. Ebru sanatında birtakım değişimlerin önünün açılacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. İbrahim Hakkı Yiğit’in koleksiyonundan hazırlanan “Ebru Sanatının Son 500 Yılı” sergisi, 28 Kasım’da ziyaretçilere kapılarını açacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...