Himalaya'dan İstanbul'a iyi bak dünyana!

Editör:
- Güncelleme:
Himalaya'dan İstanbul'a iyi bak dünyana!
Kültür - Sanat Haberleri

Himalaya Dağlarının eteklerinde bir köyde yaşayan Reyaz Badaruddin ve Élodie Alexandre adlı sanatçı çiftin İstanbul’da açtığı “In Transit: Arada” adlı sergi, “İyi Bak Dünyana” mottosuyla gezegenin geleceğine dikkat çekiyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN RÖPORTAJI

Hindistanlı Reyaz Badaruddin ve Fransız Élodie Alexandre, sanatı ve hayatı paylaşan seramik sanatçısı bir çift... Hindistan’da Himalaya Dağlarının eteklerinde yaşayan iki sanatçı, üç ay önce Türkiye’ye gelerek sanat üretmeye başladı. Kale Tasarım ve Sanat Merkezinin (KTSM), “İyi Bak Dünyana” hareketi çerçevesinde hayata geçirdiği konuk sanatçı programıyla İstanbul ve Çanakkale’de çalışan seramik sanatçıları, topraktan doğan eserlerle sürdürülebilirliğe ve bozulan çevreye dikkat çekti. Onların meydana getirdiği altmışa yakın eser ise KTSM’de açılan “In Transit: Arada” adlı sergi ile sanatseverlerle buluşmaya başladı. Küratörlüğünü Sait Fehmi Ağduk’un yaptığı sergi, insanları dünyaya daha iyi bakmaya çağırıyor.

TABİATTA İLHAM HER YERDE

Ben de sergi çerçevesinde Badaruddin ve Alexandre ile bir atölye çalışması yapıp, hikâyelerini dinleme fırsatı buldum… Eşi Élodie ile 2009’da İngiltere’de okurken tanıştıklarını söyleyen Hindistanlı sanatçı Reyaz Badaruddin, Yeni Delhi’de yaşarken, şehrin çok sıkışık hâle geldiğini görerek Himalayalardaki bir köye yerleştiklerini söylüyor. Badaruddin “Şehirde hayat sizi o kadar çok meşgul ediyor ki, bir şeyler yapmaya fırsatınız kalmıyor. Hâlbuki şu an yaşadığımız yerde sanatımızı üretebilmemiz için çok fazla zamanımız var. Dağlar, ormanlar… İlham her tarafta” diyor.

Élodie Alexandre ise “Köyde çevreyi ve hayvanları gerçekten hissedip, çevreye verdiğimiz zararın farkına vardım. Bir yandan da kullandığım malzemeye karşı duyarlılık kazandım. Benim çanak çömleklerimde birçok çizim var ama hepsi o bölgeden geliyor. Etrafımda gördüklerimi, eserlerime taşıyorum” şeklinde konuşuyor.

Himalaya'dan İstanbul'a iyi bak dünyana!Sanatçı çift, sorularımızı cevapladı

AYNI EVDE FARKLI SANAT!

Reyaz Badaruddin, eşi ile ortak atölyede çalışmalarına rağmen, sanat üsluplarının farklı olduğunu söylüyor. Badaruddin “Aslında birbirimizden çok farklı düşünüyoruz. Bu sergide de aynı mekânda ama ayrı ayrı çalıştık. İkimiz de ‘İyi Bak Dünyaya’ konsepti altında sanatsal reaksiyonumuzu ortaya koyduk. Konuya bir çevre uzmanı olarak yaklaşmadık. Bir sanatçı olarak ne gördüysek onu yansıtmaya çalıştık. Bir ziyaretçi buraya gelip eserlerimizi görüp, evine döndüğünde bir şeyler düşünmeye başlarsa yapmak istediğimiz şey, gerçekleşmiştir” ifadelerini kullanıyor.

HİSLERİMLE ESER ÜRETTİM

Élodie Alexandre da onu doğruluyor: Aynı malzemeyi kullandık, aynı yerdeydik ama farklı fikirlerimiz ve işlerimiz var. ‘İyi Bak Dünyana’ benim için çok büyük bir temaydı. Daha çok hislerimle bu konuya yaklaştım. İlk tepkim kızgınlıktı. Sembolleri kullanmak büyük bir şeyi anlatmak için çok işe yarıyor. Yaptığım kuşlar da kızgınlığı ifade ediyor ama büyük bir zorlukla karşılaştığınızda kaçıp kurtulmak istersiniz. Aslında onu da simgeliyorlar. Kuşların nereye gittiğini düşününce ise bir ütopya oluşuyor. Bir şeylerin değişmesi için ütopyalar da gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki bir şeyler değişmeli…

Himalaya'dan İstanbul'a iyi bak dünyana!
Seramik eserlerden meydana gelen “In Transit: Arada” adlı sergi, 15 Ocak 2023 tarihine kadar Beyoğlu’ndaki KTSM’de görülebilecek.

"GÜNDE BEŞ DEFA EZAN SESİ DUYMAK ÖZEL BİR TECRÜBEYDİ"

İstanbul’da sanat yapmanın kendisi için sıra dışı bir tecrübe olduğunu kaydeden Fransız sanatçı Élodie Alexandres “Her yerini gördüğümü söyleyemem ama İstanbul, dünyadaki en sevdiğim şehirlerden biri. Burası çok ilham verici. Özellikle benim gibi Müslüman bir ülkeden gelmeyen biri için günde beş defa ezan sesi duymak, çok özel bir tecrübeydi. Tinselliği hissetmeniz için Himalayalarda olmanız gerekmiyor. Burada çok derin ve enteresan bir şey gerçekleşiyor” şeklinde konuşuyor.

Sanatçı Badaruddin ise “İstanbul’da yürümek ve zanaatkârların ne yaptığını görmek bile çok ilginçti” diyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...