'Göbeklitepe'yi globak ikon yapacağız'

'Göbeklitepe'yi globak ikon yapacağız'

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Şanlıurfa’da bulunan ve insanlık tarihinin en eski yapısı olan Göbeklitepe’nin emanetini 20 yıllığına alan Doğuş Grubu, son 12 yılda yüzde 80’i Türkiye’ye olmak üzere 8,6 milyar dolar (yaklaşık 46 milyar lira) yatırım yaptı.

Canan Eraslan
ŞANLIURFA

Kısa süre önce bankacılık alanından çıkan, 35 bin çalışanıyla perakende, turizm, enerji, gayrimenkul, yeme-içme sektörlerinde faaliyetini geliştiren Doğuş Grubu, sosyal sorumluluk alanında da Türkiye’ye 400 milyon dolara yakın katkı sağladı. Kültür yatırımlarından en önemlisi ise, insanlık tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen Göbeklitepe olan Doğuş Grubu, bu eşsiz hazinenin kazı aşamasından korunmasına, dünyaya tanıtılmasından hakkında yayınlanacak eserlere kadar birçok konuyu içeren 20 yıllık sponsorluk anlaşması da imzaladı. Bölgede kazıdan ziyaretçi merkezine, tanıtımına kadar her alanda yatırım yapan Doğuş Grubu, yine kültür faaliyetlerinden olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın bir konserini de Göbeklitepe’de gerçekleştirdi. Kendilerine gurur veren iki etkinliği bir arada sunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Doğuş Yayın Grubu Başkanı Nafiz Karadere, Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Kalıcı Mirası Listesi’ne alınmasının gurur verici olduğunu, UNESCO’da Göbeklitepe tanıtım alanı kurulduğunu ifade etti. Ara Güler’in objektifinden çıkan Göbeklitepe fotoğraflarının sergisini de eylül ayında açacaklarını müjdeledi. Karadere ayrıca Cumhurbaşkanlığı ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezinin hazırladığı Ara Güler sergisinin de Londra’da açıldığını, ardından Paris, New York, Kyoto, Roma ve Mogadişu’da aynı serginin tekrarlanacağını söyledi.

BU PROJE İÇİN 20 MİLYON DOLAR YATIRDI
Doğuş, dünyanın en eski arkeolojik keşfi olan özel proje için 20 milyon dolara yakın yatırım yaptı. İlk defa 2016 yılında Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda geniş kapsamlı bir lansman gerçekleştiren Grup, geçen yıl da ziyaretçi merkezini tamamlayıp Turizm Bakanlığına teslim etti, alanın rahat gezilmesi için doğayla dost yürüyüş yolları yapıldı, araçlar tahsis edildi. Hafriyat bölgesinin korunması için aerodinamik özellikler göz önünde tutularak dev bir çadır yapıldı, bölgenin ziyarete açılması sağlandı. 2035 yılına kadar devam edecek sponsorluk kapsamında yapılacaklar ise şöyle:
¥ Yürütülecek kazı, koruma ve araştırma çalışmaları.
¥ Göbeklitepe’nin dünyaya tanıtımı için başlayan iletişim çalışmaları ülkelere yayılacak.
¥ Bütün dünyadan gelecek ziyaretçiler için bir ziyaretçi merkezi inşa edilecek.
¥ Bölge holistic marka yaklaşımıyla dünyaca tanınan, global ikon hâline getirilecek.

TARİHİN SIFIR NOKTASI
¥ Dünyanın bilinen en eski yapısı. Tarihin sıfır noktası, milattan önce 12 bin yılına kadar gidiyor. Nasıl yapıldığı muamma.
¥ Mısır piramitlerinden 7.500, İngiltere’deki dev taş heykellerden 7 bin yıl öncesine dayanıyor.
¥ Göbeklitepe, tarihin okunuşunu değiştirdi. İnsanlığın doğduğu yer olarak gösteriliyor.
¥ Bundan önce Mısır piramitleri insanlığın kalıcı eser vermeye başladığına inanılıyordu.
¥ Tarih öncesinin inanç yapısını gösteriyor.
¥ Avcı ve toplayıcı insanların şehir hayatına geçmeden önceki yapısı. En büyük arkeolojik keşif.

TEK ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI
Türkiye’nin bu çaptaki ilk ve tek çocuk senfoni orkestrası olarak bilinen Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, Müzik Direktörü Prof. Rengim Gökmen yönetiminde Göbeklitepe’de bir konser verdi. Orkestra bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında 22 farklı şehirde 71 konserle 100 bin izleyiciye ulaştı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...