Fuara kadın damgası!

Fuara kadın damgası!

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Bu yıl 'Tarih: Geçmişteki Gelecek' temasıyla organize edilen Türkiye'nin kitap ve yayıncılık üzerine en büyük etkinliği TÜYAP Kitap Fuarı bugün sona eriyor

Türkiye'de 32 senedir birkaç kitapsever nesil yetiştiren TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarı bu akşam sona eriyor. Meraklısını bir kitap deryası ile buluşturan fuar, sekiz güne birçok etkinlik ve istediği kitaplara uygun fiyatlarla ulaşan yüzbinlerce mutlu okuyucu sığdırdı. Öte yandan bu denli büyük bir organizasyonun çeşitli tartışmalara konu olması da normal. Bir yandan TÜYAP'ta gerçekleşen kürk fuarını protesto eden hayvanseverlerin kitap fuarını boykotu konuşulurken; öte yandan paralel etkinlik 23. İstanbul Sanat Fuarı Artist 2013'te yer alan bir çalışmanın gelen şikâyet üzerine kaldırıldığı iddiası gündeme geldi. Ziyaretçilere yönelik imza günleri ve panellerin yanı sıra, Çin'in konuk ülke olarak katıldığı kitap fuarında sektörün profesyonelleri için düzenlenen etkinlikler de ilgi çekiciydi. Fakat, fuarın en kayda değer noktası kadın ve çocuk ziyaretçi sayısının fazla oluşu idi. Öyle ki, çocuk ziyaretçilerin bile çoğu kızlardan oluşuyordu. Bu da, kitap okuma oranlarının oldukça düşük olduğu Türkiye'de kitaba ilginin en çok kadınlardan geldiğinin bir göstergesi.

nbsp;Fuara kadın damgası!

ÇOCUKLARIN FUARA İLGİSİ YOĞUN
Kitap Fuarı'nı bu yıl en çok kadın ve çocuklar ziyaret etti. Yayıncı İhsan Sönmez'e göre kadın ve çocuk okur sayısındaki artış Türkiye'deki okuma oranlarını da yükseltiyor.

nbsp;Fuara kadın damgası!

EN BEĞENİLEN KİTAPLAR
Bu yıl tüm zamanların iyi satan romanı Tutunamayanlar (Oğuz Atay) yine rağbet gördü. Fuardaki en büyük ilgi, ilk gün 5000 adet satılan Beyoğlu'nun En Güzel Abisi (Ahmet Ümit) oldu.





Kitap Fuarı bu yıl nasıl geçiyor?


Yayınevleri Kitap Fuarı'nı değerlendirdi
32. TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarı'na bu yıl irili ufaklı 700'e yakın yayınevi katılıyor. Birbirinden farklı tür ve tarzda kitaplar basan bu yayınevlerine göre fuarlar, satış yapmaktan öte okurlarla ve diğer yayıncılarla buluşabildikleri bir ortam sağlaması açısından önemli. Peki, bu yıl ziyaretçi sayısı geçen yıla göre arttı mı, azaldı mı? Satışlar nasıldı? En çok hangi kitaplar sattı? Yayınevlerinin temsilcilerine sorduk…



İhsan Sönmez (Timaş) nbsp;
Ziyaretçi sayısı ve satış rakamı fuarlar için parametre değil; önemli olan bu ortamda okurla iletişim kurmak. Her sene fuara gelen okurlarımızla dost oluyoruz, sohbet ediyoruz. Türkiye'nin okumadığına inanmıyorum. Öyle olsaydı Maraş, Trabzon, Mersin, Ağrı'da yeni kitapçı dükkânları açılmazdı. TÜYAP, Onur Konuğu seçimi ile ilgili alternatif isimleri de düşünmeli. Her kesimden insan burada. Kemal Karpat, Halil İnalcık, İlber Ortaylı da onur konuğu olarak seçilmeli. Bütünleşmek, birleşmek için bu kapıların açılması lazım. Fuarın bu yıl profesyoneller için hazırladığı program geçen senelere göre daha iyiydi. Telif hakları, dijital yayıncılık üzerine uluslararası isimlerin katıldığı paneller vardı. İlginç olan, bu etkinliklere yerel yayıncılardan katılanlar çok azdı. Kore'nin eski Meclis Başkanı'nın yazdığı Fatih Sultan Mehmet romanı şu an çevriliyor; Timaş yayınlayacak.



Kıvanç Koçak (İletişim) nbsp;
Hafta içi 15.00'e dek ilköğretim öğrencileri; o saatten sonra ise gerçekten fuar ziyaretçisi, kitap ile ilişki kuran okur geliyor. O okur da geçen senelere göre biraz daha az. Okunuyor mu bilmiyorum; ama en çok Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ını satıyoruz, her zaman olduğu gibi. İhsan Oktay Anar, Hasan Ali Toptaş, Murat Menteş, Alper Canıgüz, Emrah Serbes'in kitaplarını da çok satıyoruz.

Banu Ünal (Günışığı) nbsp;

Geçen sene önceki yıllara göre ziyaretçi sayısında çok büyük bir artış vardı. Bu yıl geçen sene ile aşağı yukarı aynı seviyede. Fuarın bizim için en keyifli yanı kitaplarımızı okuyan insanlarla tanışmak, konuşmak. Çocuk edebiyatı konusundaki etkinliklerimize öğrenciler büyük ilgi gösterdi.



Korkut Erdur (YKY) nbsp;
Resmi rakamlar fuarın ardından açıklanacak; ama geçen seneye göre satışlarda düşüş var. Açılış günü geçen seneye göre sönüktü. Belki de insanlar geçmiş yılların deneyimlerine göre kalabalığı göz önünde bulundurarak ilk gün fuara gelmemiş olabilir. YKY'de Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Amin Maoluf, Sabahattin Ali kitapları her zaman satıyor. Yeni transferimiz Orhan Pamuk da öyle.


H. Bayrak–E. Altın (Everest) nbsp;
Geçen seneye kıyasla ziyaretçi sayısı arttı. Yine de herkes kitap almıyor. Satışlar hafta içi çok düşüktü. Yazarların kitap imzaladığı günler satışlar yükseliyor. Bu sene Ahmet Ümit'in Beyoğlu'nun En Güzel Abisi kitabından ilk gün 5000 adet sattık. Ümit'in imza gününde büyük izdiham yaşandı. Bugün 16:00'da da imza günü var.







SAHAFLAR ÇARŞISI
nbsp;Fuara kadın damgası!

Kitap Fuarı'nda eski kitaplar da ilgi görüyor

32. TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarı'nın güzelliklerinden biri de, bu yıl Ankara ve İstanbul'dan toplam 20 sahaf dükkânına yer vermesi oldu. Nadir kitap, eski kitap, dergi, poster, Osmanlıca belge, kartpostal gibi 100 bin eser ile fuara katılan sahaflar ilgiden memnun. Daha önce herhangi bir sahaf dükkânına uğramamış olanlar dahi "Burada neler oluyor?" diyerek içeri giriyor; Sahaflar Çarşısı'nın girişinden itibaren eski kitap kokusu ve 45'liklerden yükselen müzik sesi ile sarmalanıyor. İlgi alanınıza göre eski bir eser bulmanız muhakkak olan sahaf bölümü, TÜYAP Fuar Alanı'nın 4 numaralı salonunda yer alıyor.



nbsp;Fuara kadın damgası!

2014'te düzenlenecek Kitap Fuarı'nın teması 'Sosyal Medya ve Çocuk' nbsp;


İstanbul'a 2. Kitap Fuarı nbsp;

TÜYAP Kitap Fuarı'nın başlangıcından bu yana, ama özellikle de son yıllarda gördüğü yoğun ilginin ardından organizatörler, farklı fuarlar organize etmek için kolları sıvadı. Bunlardan biri de Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu'nun (YAYFED) Basım Yayın Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile Mart ayında düzenleyeceği 'CNR Kitap Fuarı'. 2014'te ilk kez düzenlenecek fuarın teması 'Sosyal Medya ve Çocuk' olarak belirlendi. nbsp;




İMZA GÜNÜ nbsp;
KEMAL KARPAT'TAN OKURLARINA SÜRPRİZ nbsp;

Türkiye'nin en önemli tarih profesörlerinden Kemal Karpat, bugün Timaş Yayınları standında okurlarına bir sürpriz yapacak; kitaplarını imzalayacak, onlarla sohbet edecek. Yıllarca siyaset ve sosyal bilimler üzerine yaptığı çalışmalarla bilim dünyasına büyük katkılarda bulunan Prof. Karpat'ın en son "İslam'ın Siyasallaşması" isimli kitabı yayınlanmıştı. nbsp;


MÜRSEL FERHAT SAĞLAM 'VAR SAY' İLE KİTAP FUARI'NDA nbsp;

Genç nesil roman yazarlarından Mürsel Ferhat Sağlam'ın dünyada yaşanan sorunların ve modern şehir yaşamının insan psikolojisi üzerinde yaptığı tahribatı ve bu hasarların sonuçlarını anlatan kitabı "Var Say" Kanes Yayınları tarafından basıldı. Mürsel Ferhat Sağlam bugün 16.00'da 32. TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarı'nda okurlarıyla buluşacak, kitabını imzalayacak. nbsp;


ESRA DEMiRKIRAN

TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...