En güzel kareler beklemeden geliyor

En güzel kareler beklemeden geliyor

KÜLTüR - SANAT Haberleri

İhlas Haber Ajansının kabiliyetli drone fotoğrafçısı Ahmet Faruk Sarıkoç, sadece çektiği çarpıcı haber video ve fotoğraflarıyla değil, sanatsal enstantaneleriyle de adından söz ettiriyor.

MURAT ÖZTEKİN

Yükseklerden çektiği fotoğraf kareleriyle farklı yarışmalarda mükâfatlar kazanan Sarıkoç, drone’unu yanından hiç ayırmadığını söylüyor. İşte kendisiyle yaptığımız sohbet…

7 MİLYON KM MESAFE KATETTİM

> Drone fotoğrafçılığı galiba senin için bir aşk... Nasıl başladı hikâyen?

Baba mesleği olan gazeteciliğe çocuk yaşta evdeki fotoğraf makineleri ile enstantaneler çekerek merhaba dedim. Drone’a olan tutkumun ise farklı bakış açısı yakalamak isteği ile başladığını söyleyebilirim. Her zaman gördüğümüz yapıları ve olayları drone’la, kuş bakışı görmek oldukça ilgimi çekmişti. Bu alaka, heyecan ve merakımı giderek artırdı. Uygulamamın gösterdiği verilere göre 5 yıl içinde, drone ile yaklaşık 7 milyon kilometre mesafe katettim.

> Peki, drone teknolojisi, fotoğrafa nasıl bir sanatsal estetik katıyor?

Sanatsal fotoğraf sadece iyi drone kullanmayı bilmekle çekilmiyor. Öncelikle iyi bir fotoğraf çekmek için konuya hâkim olmak gerekiyor. Bundan sonra drone’u kullanırken bilgilerinizi fotoğraf birikiminizle birleştirip iyi eserler ortaya çıkarabiliyorsunuz. Ancak drone ile fotoğraf çekmek, normalden daha zor. Mesela birçok havacılık terimlerini bilmeniz lazım.

En güzel kareler beklemeden geliyor

> Drone’la nasıl çalışıyorsun; estetik kareler yakalayacağını önceden hissediyor musun?

Drone’larımı yanımdan hiç ayırmamaya çalışıyorum. Gideceğim yere, çekeceğim konuya göre uygun cihazlarımı yanımda taşıyorum. Fotoğrafların havadan nasıl olacağını sürekli düşünüyorum. Bu düşünce beni daha estetik karelere doğru itiyor. Ama çoğu zaman güzel fotoğrafl arı, ne zaman yakalayacağınızı bilemiyorsunuz. Hiç bekle
mediğiniz bir yerde, çok farklı fotoğrafl ar ortaya çıkabiliyor.

> Aynı zamanda drone fotoğrafçılığında âdeta bir ödül avcısı oldun. Bunu neye bağlıyorsun?

Bunun yaptığım işi sevmekten kaynaklandığını düşünüyorum. Çoğu zaman drone uçurmak beni dinlendiriyor. Sevdiğim işi yaparken huzur bulmak diyebiliriz buna. Ancak ödül almak için değil, mutlu olduğum ve gördüğüm güzel görüntüleri başkalarıyla paylaşmayı sevdiğim için fotoğraf çekiyorum.

> Peki, drone teknolojisi, fotoğrafçılıkta nereye ilerliyor?

Sensörler büyüyor, kullanılan drone’ların gidebildiği mesafeler artıyor. Mesela en son 9,5 kilometre uzaklığa giderek fotoğraf çektim. Artık hiç hayal bile edemediğiniz yerde drone kaldırarak fotoğraf çekebiliyorsunuz.

En güzel kareler beklemeden geliyor

TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU

> Fotoğraf çekerken yaşadığın enteresan bir hikâye var mı?

İki yıl önce hayatımıza giren koronavirüsle birlikte kısıtlamalar yaşadık. Daha sonra bu kısıtlama günlük vaka sayılarının düşmesi ile birlikte gevşetilmeye başladı. Bağcılar Mahmutbey Stadyumu’nda uzun bir aradan sonra ilk kez toplu cuma namazı kılınmasına izin verildi. TEM tepelerine drone’umla çıktığım sırada bir fotoğraf çektim. Bu fotoğraf benim tüylerimi diken diken etmişti. Çünkü daha evvel görmeye alışık olmadığım bir manzaraydı. İnsanlar birbirlerinden kaçarken cuma namazı kılmak için yüzlerce kişi stadyumda bir araya gelmişti. Benim çektiğim ve birçok farklı kesimi birleştiren bu fotoğraf, çeşitli kurumlar tarafından ödüllere layık görüldü.

En güzel kareler beklemeden geliyor


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...