Edebiyatımızda savaşın izleri

Edebiyatımızda savaşın izleri
KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Vali Özcan: Tarihin belli zaman dilimlerinde yurdumuzu müdafaa etmek adına çekilen sefaletlerin anlatıldığı güzel örnekleri Türk edebiyatında görmekteyiz.

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde, Türkiyat Enstitüsü, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca düzenlenen "100. Yılında Birinci Dünya Savaşı'nın Türk Edebiyatı'ndaki Yansımaları Sempozyumu" başladı.
Sempozyumun açılış töreninde konuşan Avrupa'daki bu savaşın, yüzyıllardır tarihin gördüğü en büyük felaket olduğunu aktaran Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, milyonlarca insanın hayatını kaybettiği bu savaşın üzerinden bir asır geçtiğini dile getirdi. Karataş, "100. yılını idrak ettiğimiz başlangıçta adı 'harbi umumi' olan birinci büyük felaketinin, 1. Dünya Savaşı olarak adlandırılması ikincisinden sonra olmuştur. Avrupalı devletler birbirlerini yemek için şartları olgunlaştırdılar. Ne acıdır ki 4 yıl süren çarpışmaların sonunda dağılan parçalanan ve küçücük bir toprağa sıkıştırılan büyük Osmanlı Devleti oldu. Büyük katliamların da önünü açan bu savaş sonrasında, dünya maalesef eskisi gibi olmadı. Yeni düşmanlar oluşturuldu, neredeyse yeryüzü büyük bir çatışma alanına dönüştü. Ortadoğu ve Arap coğrafyasını ateş denizine sürükleyen 1. cihan harbidir. Bu ateş ne yazıktır ki hala sönmemiştir." dedi.
Vali Vahdettin Özcan Dünya savaşının Türk edebiyatına yansıdığı noktaların bilimsel bir açıdan ele alınmasının ve bunu üniversite olarak öncülük edilmesinin önemli bilgilerin ortaya konmasına vesile olacağını vurguladı. Özcan yaptığı konuşmada, "Tarihin belli zaman dilimlerinde yurdumuzu, namusumuzu ve inançlarımızı müdafaa etmek adına çekilen sefaletlerin anlatıldığı en güzel örnekleri Türk edebiyatında görmekteyiz. Dünya savaşı da bu dönemlerden biridir." Dedi. Konuşmaların ardından Türkiyat Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ömer Çakır sempozyum hakkında bilgi verdi, Canik Başarı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Önal, harp edebiyatında metot yöntemi konulu sunum yaptı. Sempozyum, bugün sona eriyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...