Edebiyat eserlerinden sofralar kurdu

Düzenleyen:
Edebiyat eserlerinden sofralar kurdu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Severek okuduğunuz romanlarda geçen yemek sahneleri gerçeğe dönüşsün ister miydiniz? Genç Fransız fotoğrafçı Charles Roux, bunu başarıyla gerçekleştirmiş...

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Kitap okurken her birimizin hayalinde çok farklı resimler canlanır. Sinemanın aksine yaşananları kendimize ait sınırsız bir hayal gücüyle kafamızda resmederiz okurken… Senaryoyu başkası yazmıştır ama görüntü yönetmeni bizizdir. Bu ‘görüntü yönetmenliği’nde kimilerimiz ileriye gider, uzun metrajlı işler çeker, sahneyi aklına kazır. Onlardan biri de genç Fransız fotoğrafçı Charles Roux... Kitapları sadece hayal etmekle kalmayan Roux, tahayyüllerini yeniden kurgulayarak fotoğraf hâline getirmiş. Roux, “Hayalî Ziyafetler” ismini verdiği projeyle Kafka’nın Dönüşüm romanında böceğe dönüşen Gregor’un çürümüş yiyeceklerle dolu sofrasından, Alis Harikalar Diyarında, kahramanın çaydan başka bir şey göremediği masaya kadar edebiyat eserlerindeki yemek sofralarını gerçek hayata taşımış.
Genç fotoğrafçıya ulaşarak, bu projesini konuştuk …
Küçüklüğünden beri edebiyata düşkün bir kitap kurdu olduğunu söyleyen Roux, “Yalnız bir çocuk olarak hayatımdaki boşluklarını edebiyatla doldurdum. Okuduğum kitaplardaki karakterler, imajlar ve hikâyeler net bir şekilde ruhuma işledi. Okuyucu olarak çıktığım bu yolda daha sonra sanatkâr oldum” diyor. 
Charles Roux,  fotoğrafçılık eğitimi alırken natürmordu  keşfetmiş  ve gıdaları karelemeye başlamış. Edebiyattaki gıda motiflerinin gücünü fark eden Roux’un beyninde“Hayalî Ziyafetler” fikri filizlenmiş. 
Hemen işe koyulan Fransız fotoğrafçı ilk işini şöyle anlatıyor: “Önce romanlardaki sofra sahnelerini bulmak için uğraştım. Kütüphanemdeki rafları taramaya başladım ve birkaç sahne buldum. Sonra okuduğum kitapları tekrar gözden geçirdim. Araştırma yapıp insanların kendilerini de bulacağı sembolik ve dramatik yemek sahneleri olan kitapların peşine düştüm.” 

ETRAFTAN MUTFAK EŞYASI TOPLADIM

Fotoğraflayacağı kitaplara karar veren Roux, ardından çekimler için romanın yazıldığı devre ait mutfak ve sofra materyalleri toplamaya başlamış. Bir nesneyi ikinci defa kullanmak istemediği için de çok sayıda çatal, bıçak gibi eşyaya ihtiyacı olmuş. Fotoğrafçı Roux, “Ailemden, arkadaşlarımdan mutfak eşyası ödünç isteyip, ikinci el eşyacı ile antikacılardan materyal satın aldım. Tüm bunları hazırlamak uzun bir zaman sürdü ve bazı romanlardaki eşyaları bulmak gerçekten çok zor oldu” ifadelerini kullanıyor.
Materyalleri toplayan Charles Roux, ardından romanlarda geçen yemekleri kendi elleriyle hazırlamış. Bazı kitaplardaki yemekler için özel tarifler bulan fotoğrafçı, buna uygun bir şekilde hazırlamış. Franz Kafka’nın “Dönüşüm” kitabında geçen yemek sahnesi için de, sebze ve meyvelerin çürümesini bekledikten sonra çekim yapmış. Virginia Woolf’un “Deniz Fene-ri” ndeki gibi, yemek sahnelerinin geniş bir şekilde izah edildiği kitapları fotoğraflamak zor olmamış. Zira kitabın yazarı kimin ne yediğini, ne çeşit tabaklar kullanıldığını, masada bulunan çiçeklerin şeklini hatta insanların ne düşündüklerine kadar açıklamış. Fakat bunların dışındaki bazı sofralar fotoğrafçıya, serbest çalışma şansı vermekle birlikte kendisini epeyce zorlamış.“Her bir fotoğraf benim için farklı bir mücadeleydi” diyen Roux şöyle konuştu: “Marcel Proust’un ‘Kayıp Zamanın İzinde’ kitabında geçen pastayı tam onun anlattığı gibi hazırlamak çok zamanımı aldı. Alis Harikalar Diyarında kitabındaki çay partisindeki masayı kurmak da çok meşakkatliydi.”

ÖNCE ÇEKTİM SONRA YEDİM

Çekilen her karenin arkasında farklı bir hikâye yaşayan genç fotoğrafçı Roux, ‘Narina’nın Günlükleri’ kitabında geçen Kraliçenin Türk Lokumlarını çekebilmek için İtalyan Alplerinde kar fırtınasıyla yüz yüze gelmiş. Arka planların realist olmasını isteyen Roux, bir çok mekâna girmiş; Orta Çağ’dan kalma bir kalede ve metruk evlerde sofralar kurup çekimler yapmış. Fotoğraf sanatçısı Charles Roux işin en enteresan kısmını ise şöyle anlatıyor: “Çekimleri tamamladıktan sonra da sofrada bulunan yiyecekleri yiyordum. Bu kısım epeyce keyifliydi.” 
“Hayalî Ziyafetler” projesi için yeni kitaplar bulup, çekimler yapmayı sürdüren Charles Roux’un hedefi ise bir yayıncı bularak fotoğrafları kitaba dönüştürmek.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...