Demokrasi çıtası açılımla yükseliyor

/ Kaynak: OZEL
Demokrasi çıtası açılımla yükseliyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / OZEL

Diyarbakır Kitap Fuarı'nda görücüye çıkan Kürtçe kitaplar büyük ilgi gördü. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de Kürtçe Kaynak Kültür Yayınları'nın Kürtçe standını ziyaret edenler arasındaydı.

nbsp;
ÜLKEMİZDE son yılllardaki hızlı gelişmeyle demokrasinin çıtasının yükselmesi ve özgürlüklerin önünün açılması bir çok şeyin önünü aynı anda açabiliyor.

##tgvideo##

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı "Millî birlik ve kardeşlik projesi" çerçevesinde Kürtçe, 2012-13 eğitim öğretim yılında ilk ve orta okullarda seçmeli ders okutulmaya başlıyor. Bazı üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri kuruldu. Öte yandan, TRT 6 (Şeş) 24 saat Kürtçe yayın yapıyor. Kürtçe çekilen sinema filmleri ve dizilerin yanı sıra son dönemde birçok kuruluş Kürtçe kitap yayınlarına ağırlık veriyor. Bu kuruluşlardan biri olan Kaynak Kültür Yayınları Yabancı Yayınlar Yayın Yönetmeni Fikret Yaşar'a sorduk:

Kürtçe dilinde kitap çıkarma fikri nasıl doğdu? Neden böyle bir ihtiyaç hissettiniz?

Fikret Yaşar: Bizler Kaynak yayın gurubu olarak ihtiyaç olduğuna inandığımız her konuda yayın yapmayı misyon olarak görmekteyiz. Bunu Türkçe olarak nbsp; Türkiye'de nbsp; düşündüğümüz gibi nbsp; dünya dillerinde de icra etme nbsp; gayreti içindeyiz. Şu an nbsp; 52 farklı dilde eserlerimiz var.

Her dil gibi Kürtçe de nbsp; hatırı sayılır sayıda insanın konuştuğu bir dil ve yıllarca yasaklı günler yaşamış. Ancak kültürün bir çok öğeleri nbsp; gibi dil nbsp; öyle bir şey ki kendi tabii nbsp; seyri içinde yaşayabilen bir olgu. Ayrıca bu dil bizim ülkemizde konuşuluyor , bizim bir iç meselemiz, nbsp; önce bizlerin nbsp; sahip çıkması nbsp; gerekiyor. İhmal ettiğimiz her iç mesele, dış odakların ilgi sahasına itilmiş oluyor. Ve daha nbsp; sonra başımızı nbsp; ağrıtıyor. nbsp; nbsp;
Kürtçe yayınlara başlamamızın gerçekleşebilmesi için bazı ön nbsp; şartların oluşması gerekiyordu. Öncelikle, nbsp; nbsp; Kürtçenin devlet nezdinde legal bir zemine nbsp; kavuşması nbsp; gerekiyordu. Bu gerçekleşince nbsp; yazılı ve nbsp; görsel olarak Kürtçenin kullanımında belli düzeyde canlılık sağlandı. Sektörel olarak ta nbsp; belli adımlar atıldı. İkinci olarak, Kürtçe yayın hazırlayabilmek için o işi nbsp; yapabilecek nitelikli nbsp; tercüman ve redaktörlere ihtiyacımız var idi. Bunların sağlanması da bizler için bir zaman demekti.
Devamında ne tür yayınlar hazırlayacağımıza karar nbsp; verdik ve nbsp; bu yola çıktık. nbsp; nbsp;

Yedi Farklı bir çok dilde yayın yapan bir yayın grubusunuz. 5dilde kitap olayına belli bir bakışınız var mı yoksa arz-talep oranını baz alarak mı hareket ediyorsunuz? Kürtçe yayınlara hangi zaviyeden yaklaştınız?

Kürtçe yayınlara nbsp; başlarken konuya nbsp; öncelikli olarak ticari bir gözlükle bakmadık. Evet , ne tür eserlere ihtiyaç var öngörmeye çalışıyoruz, belli bir ön araştırma yapıyoruz. Ancak, ihtiyaç olan eserlerin ne kadar nbsp; talep göreceği veya nbsp; gördüğüne gelince bu rakamlar şu an için ciddi adetlerde nbsp; değil. Belli bir zaman nbsp; sabırla bu yolda çabaların devam etmesi nbsp; gerekiyor ki mesafe alınsın. Bunun ötesinde özetle şunu söyleyeyim. Bu tarz gayretler bölge insanına vefalı olmanın bir sembolü.

nbsp;AK Parti hükümetinin Kürt açılımı yayın dünyasına da sirayet etti, Kürtçeye, Kürt edebiyatına ve Kürt kökenli yazarlara olan ilgi arttı. Bu durumun açılıma endeksli oluşturulmaya çalışılan platforma katkısı olur mu?

Ülkemizde demokrasinin çıtasının yükselmesi ve özgürlüklerin önünün açılması bir çok şeyin önünü aynı anda açabiliyor. Kürtçe bölümleri açıldı, öğretmenler yetişiyor. Özel TV ler açıldı. Kürtçe kandil programlarını artık görebiliyoruz. Güzel şeylerin de nahoş şeylerin de birbirini besleyen nbsp; ortak yanlarının olması o işin tabiatında zaten var. Bunun bilinçli ve ortak bir planın parçası olup olmaması çok şart değil. nbsp; nbsp;

Sizce bu kitaplar tutar mı, okunur mu, hedefine ulaşır mı? Çünkü Kürtçe bilen yeni nesil Türkçe de biliyor. Okuma alışkanlığı olanlar da Türkçe okuyorlar. Ne dersiniz bu konuda?

Bu konuda şunu nbsp; öncelikle bilmemiz gerekir ki dünyada binlerce dil konuşuluyor ise eğer bu bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. İnsanların kendilerine özgü farklı motifleri; en başta dil, gelenek, görenek, kıyafet, yemek kültürü vs, bir zenginlik olarak görmeleri fıtri ve cibilli bir meyildir. Buradan hareketle, Kürtçe'nin nbsp; demokratik bir ortamda nbsp; azalarak değil artarak büyüyeceğini öngörebiliriz. Şu an için Kürtçe okuma yazma oranı % 1 lerin altında deniyor. Bu oranın ne kadar artacağını nbsp; ve nbsp; bu artışın hızını nbsp; kestirmek kolay olmasa gerek. Öte yandan şu da bir nbsp; açık durumdur ki , bir dil ne kadar hayattaki ihtiyaçlarımızda nbsp; katkı sağlıyorsa nbsp; o kadar hızlı gelişme nbsp; sağlar.

nbsp;

KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...