Dar-ül kurra'da hâfızlar uzmanlaşıyor

Dar-ül kurra'da hâfızlar uzmanlaşıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Sultan Bayezid-i Velînin yaptırdığı Dar-ül kurrada hâfızlar diz çöküyor, tecvid ve tertil üzerinde derinleşiyorlar. Dar-ül kurranın kapısı "ben de dinlesem, yanlışlarımı düzeltsem" diyen müminlere de açık.



İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan İkinci Bayezıd Han'ın nbsp; 500 yıl önce yaptırdığı Dar-ül kurra günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Sabah sekizden itibaren ezberlerini dinletmek isteyen hafızlar Hasan Akdoğan Hocaefendi'nin önüne diz çöküyor. Bilahare, Ramazan Pakdil Hocaefendi'den kıraat ve tashih-i huruf dersleri alıyorlar. Öğleden sonra Kuran-ı nbsp; kerim kurslarında vazife yapan hoca hanımlar ders görüyor ve edindikleri bilgileri talebelerine aktarıyorlar.
Kur'an-ı nbsp; kerim eğitiminde yüksek ihtisas yeri olan Dar-ül kurraların tarihî gelişimi ise şöyle: nbsp; Fatih nbsp; Sultan Muhammed İstanbul'a üç külliye yaptırıyor. Fatih külliyesi, Eyüp Sultan Külliyesi ve nbsp; Ayasofya külliyesi.

##tgvideo##

Bu üçünde de Dar-ül kurra bulunmuyor, çünkü o günlerde hocası Molla Gürani hazretleri Vefa semtindeki Dar-ül nbsp; kurrasında hafız yetiştiriyor. Fatih ona olan saygısından edebinden dolayı yeni bir Dar-ül nbsp; kurra açtırmıyor.
İstanbul'da nbsp; Dar-ül kurra yaptıran ilk sultan İkinci Bayezid oluyor. Bayezıd-ı nbsp; Velî, Dar-ül kurra için bir de vakfiye yazdırıyor. Burada nasıl eğitim yapılacağı, hocaların kaç akçe alacakları, talebelerin nasıl giydirilecekleri, nasıl beslenecekleri kayda giriyor ki "iki kat elbise ve haftada en az iki gün etli yemek ve tatlı" ibaresi dikkat çekiyor. nbsp;

5 ASIRDIR KUR'AN SADASI İLE ÇINLIYOR

Bir aralık kapatılan Dar-ül kurra Hakkı Tarık Us tarafından gazete kütüphanesi yapılıyor. 1992 yılında devlet bu koleksiyona sahip çıkıyor ve gazeteler Bayezıd devlet kütüphanesine taşınıyor.
Bu dönemde metruk kalan bina seyyarlara evsizlere mekân oluyor. Pislikten yanına yaklaşılmıyor.
2005 yılında Vakıflardan mesul Bakan Mehmet Ali Şahin "binayı asli vazifesinde kullanılmak üzere" Eminönü müftülüğüne tahsis ediyor. Bayezid Camii Dernek Başkanı Adil Sarmusak'ın gayretleri ile temizleniyor, tam 145 kamyon moloz atılıyor ve etrafı yeşillendiriliyor. İşte o gün bu gündür Dar-ül kurra olarak hizmet sunuyor. Sabah sekizden itibaren ezberlerini dinletmek nbsp; isteyen hafızlar Hasan Akdoğan Hocaefendinin önüne diz çöküyor. Bilahare Ramazan Pakdil Hocaefendi'den kıraat ve tashih-i huruf dersleri alıyorlar. Öğleden sonra kuran-ı kerim kurslarında vazife yapan hoca hanımlar ders görüyor edindikleri bilgileri talebelerine aktarıyorlar.
Dar-ül kurranın kapısı "ben de dinlesem, yanlışlarımı düzeltsem" diyen müminlere nbsp; de açık. Şu anda Bayezid Camii restore edildiği için 77 yıldır civar esnafa ve çocuklarına hizmet veren Kuran-ı kerim kursunun da faaliyetine nbsp; bu çatı altında devam etmesi düşünülüyor. Hasılı bu nurlu kubbede " kısa bir arayı saymazsak" 5 asırdır kuran-ı kerim sadaları çınlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...