Çocuk kitabında yapay zekâlı görsel dönemi

Yapay zekâ ile “Sundarban” adlı esere görseller üreten Gökhan Genç: “Uygulama başka çalışmalara da ilham olacaktır diye düşünüyorum.”
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Yayıncılık dünyasında yapay zekâ ile tercüme edilen kitaplar tartışma mevzuu iken bu defa Türkiye’de bir çocuk kitabının bütün illüstrasyonları yapay zekâ ile çizildi. A. Erkan Akay’ın kaleme aldığı “Sundarban” adlı eserin illüstrasyonları, Gökhan Genç tarafından Midjourney adlı aplikasyon kullanılarak meydana getirildi. Türkiye’de bir ilk olduğu düşünülen eser, Tulu Kitap tarafından neşredildi. Yapay zekâ ile oluşturulan görseller hakkında “sanat endişe” ve “telif” tartışmalarının yapıldığı bir zamanda neşredilen eser, dikkat çekti.
İLHAM VERECEK
Tasarımcı Gökhan Genç “Bu çalışma, sahasında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Araştırdığımız kadarıyla daha önce bir çocuk kitabında gerçekçi yapay zekâ tasarımları kullanılmadı. Uygulama alanda dikkat çekecektir ve başka çalışmalara da ilham olacaktır diye düşünüyorum. Midjourney tasarımları ile illüstrasyon arasında bazı farklar var. Midjourney tasarımları, sadece saniyeler içinde ortaya çıkarılabilirken, illüstrasyon yapmak saatler veya günler alabiliyor. Yapay zekâ bazen beklenmedik veya tuhaf sonuçlar verebiliyor. Hızlı öğrenebilen ve kendini geliştiren yapay zekâ uygulamaları, ilerleyen günlerde birçok sektöre entegre olacak” değerlendirmesinde bulundu.