Ayasofya’da ibadetle ziyaret ayrılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ayasofya’da ibadetle ziyaret ayrılıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

15 Ocak’tan itibaren Ayasofya’da ziyaret ve ibadet kısımları ayrılacak. Bu kararla mabeddeki yoğunluğun azaltılması planlanıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Restorasyonların devam ettiği Ayasofya Camii'nde yeni dönem… UNESCO’nun tavsiyesi üzerine, tarihî mabedde ziyaretçi yönetim planına geçiliyor. 15 Ocak’tan itibaren Ayasofya’da ziyaret ve ibadet kısımları ayrılacak. Mabedin giriş ve üst katındaki galeri kısmı, ziyaret alanında yer alacak. Bu kısma yabancı ülke vatandaşlarının turistik maksatla yaptıkları ziyaretler, biletli olacak. Öte yandan turistik ziyaretlerin giriş kapısı değişecek. Turistler, Topkapı Sarayı tarafındaki üst kottan mabede alınacaklar ve şimdi kapalı olan galeri kısmını görüp ziyaret alanından çıkış yapacaklar.

Ayasofya’ya ibadet maksatlı gelen yerli ziyaretçiden ise eskiden olduğu gibi yine ücret alınmayacak. Fakat caminin “ziyaret” alanlarını görmek isteyen Türk vatandaşları, MüzeKartlarıyla giriş yapmak durumunda kalacak. İkonaların da teşhir edildiği galeri kısmı, MüzeKart ile ücretsiz görülebilecek.

Ayasofya’da ibadetle ziyaret ayrılıyor

Ayasofya Camii'nin yeni kullanım alanları

KARMAŞAYI AZALTMA HEDEFİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un dün AKM’de verdiği bilgilere göre; bu karar, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) tavsiyesiyle mabede yapılan ziyaretlerdeki yoğunluğun azaltılması hedefiyle alındı. Böylece kontroller artırılarak ibadet ile turistik maksatla yapılan ziyaretlerin ayrıştırılması planlandı. Ayrıca Ayasofya Camii’ni ziyaret edecek turistler, QR kod uygulamasıyla birlikte kendilerine verilecek kulaklıklarla sessiz bir şekilde bilgi edinecek.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...