Aşırı yüksekte dostluk | Sinemada bu hafta

- Güncelleme:
Aşırı yüksekte dostluk | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

Bu hafta sinemalara tabiatla iç içe, ışıltılı bir Fransız sineması mahsulü misafir oluyor... “Belle ve Sebastian: Cesur Dostum” Fransız yazar Cecile Aubry’nin daha evvel beyazperdeye defalarca taşınan eserinin yeni bir adaptasyonu.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Yönetmenliğini Pierre Coré’nin yaptığı “Belle ve Sebastian: Cesur Dostum”, anneannesinin taşradaki evlerinde mecburi bir tatil yapmak mecburiyetinde kalan minik Sebastian’ın, kendine dost edindiği Bella adlı köpekle dağlarda yaşadığı enteresan maceraları merkezine alıyor. Film, Fransız yazar Cecile Aubry’nin daha evvel beyazperdeye defalarca taşınan eserinin yeni bir adaptasyonu. Başrollerde ise Robinson Mensah Rouanet, Michèle Laroque ve Alice David gibi oyuncular karşımıza çıkıyor.

Aşırı yüksekte dostluk | Sinemada bu hafta

TAŞRAYA EMANET

Filmde geçen hikâye, Sebastian’ın yurt dışına gidecek olan annesi tarafından -aslında aralarında soğukluk olan- anneannesi ve teyzesinin Fransa taşrasındaki evlerine emanet bırakılmasıyla başlıyor. Hayvancılıkla uğraşan anneanne, Sebastian’ı gördüğüne pek memnun olmuyor. Zaten minik Sebastian, köyde düştüğü durumla yaşlı kadının menfi beklentilerini boşa çıkarmıyor! Küçük çocuk, önce Bella adlı çoban köpeğini tahrik edip saldırıya uğruyor. Acımasız sahibi köpeği hapsedip dövünce, Sebastian kaçmasını sağlıyor. Derken yayla vakti geliyor ve koyunlarla birlikte Pirene Dağlarının yüksek rakımlarına çıkılıyor. Sebastian hem yardım ederek anneannesiyle arasını düzeltmeye çalışıyor hem de yanına sığınan köpek Bella ile maceradan maceraya koşuyor. Ancak köpeğin sahibinin onların izini bulması zor olmuyor...

“Belle ve Sebastian”ın yeni bir adaptasyonu olan eser, Fransız sanat sinemasının o bilindik soğuk ruhunun nispeten dışında kalıyor. Ancak yine de seyircisini saracak kadar tesirli olamıyor. Çocuksu masumlukla büyüklerin kötü niyetli dünyasının karşı karşıya geldiği hikâye, buna rağmen bugünün değer yargılarıyla şekillenen ve aşırılıklarla dolu köpek dostluğunu merkezine alıyor. Daha ziyade hayvanlar üzerinden gelişen bu aşırılık ve “yapay sevecenlik” durumu, filmin geneline sirayet ediyor.  Hikâyede neredeyse bütün kadın karakterlerin kahraman olması, kötülerin ise yetişkin erkeklerden meydana gelmesi, sinemadaki hegemonyayı gösteren “küçük detaylar” olarak göze çarpıyor! 

YER YER ÇARPICI SİNEMATOGRAFİ

Elbette “Belle ve Sebastian: Cesur Dostum” peşin hükümlerimize ve ailevi kavgalarımıza dair düşünmeye sevk eden sekanslar da barındırıyor. Dağ ve nehir gibi tabiatın zenginliklerinden olabildiğince istifade edilen filmdeki sinematografi ise yer yer çarpıcı oluyor. Oyunculuk kalitesinin ortalamanın üzerine çıkarken, anneanne rolündeki Michèle Laroque’un performansı da dikkat çekici oluyor.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

> “Masum”
> “Sırrı Cin”
> “Koku”
> “Lanetli Kan”
> “Karabasan”
> “Neşeli Çiftlik: Tren Kalkıyor!”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

> “Galaksinin Koruyucuları 3” 98 bin 363
> “Elif ve Arkadaşları Kapadokya” 43 bin 155
> “Süper Mario Kardeşler Filmi” 40 bin 113
> “John Wick 4” 19 bin 885
> “Şeytanın Düşmanı” 16 bin 17
5-7 Mayıs Box Office Türkiye dataları

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...