Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden görme engelliler için bir ilk: Tarihi hissediyorlar...

Editör:
- Güncelleme:
Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden görme engelliler için bir ilk: Tarihi hissediyorlar...
Kültür - Sanat Haberleri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, sanat ve tarihi görme engelliler için görünür hâle getirdi. Müzedeki 26 eser, TÜBİTAK’ın desteğiyle üç boyutlu olarak tekrar tasarlandı. Görme engelli İpek Damla (13) da 22 eserin Braille yazısını hazırladı. Ziyaretçiler, gözleri görmese de eserlere dokunuyor, yazıları okuyabiliyor. Ayrıca müze bünyesindeki atölyelerde resim, tablet gibi eğitimler alabiliyorlar.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, engelleri kaldırmak ve müzelerden herkesin eşit faydalanabilmesi amacıyla bir ilke imza attı. Müzede oluşturulan ‘Eğitim ve Deneyim Alanı’yla, görme engelli bireyler için sanat ve tarih görünür hâle geldi. Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç, 26 eşi benzeri olmayan eserin görme engellilerin deneyimleyebileceği şekilde üç boyutlu yapıldığını kaydetti.

Kıraç şunları anlattı: "Öncelikle laboratuvarlarımızda eserlerimizin taramasını yaptık. TÜBİTAK SAGE bize destek oldu. Sonra da eserlerin üç boyutlu baskılarını yaptık. Muazzam bir sonuç ortaya çıktı. Eserlerimizi seçerken de en vurucu ve eşi olmayan eserlerimize dikkat çektik. Çocukların rahat erişebileceği, dokunabileceği boyuttaki eserlerimize ağırlık verdik."

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden görme engelliler için bir ilk: Tarihi hissediyorlar...
Görme engelli 13 yaşındaki İpek Damla, alanın yapım aşamalarında bizzat yer aldı. Damla, Braille yazılarındaki hataları tespit ederek, 22 eserin anlatımlarının Braille yazısına dönüştürülmesinde katkı sağladı.

"MASAL VE ÇOCUK ATÖLYELERİ KURDUK"

Görme engellilere 7 farklı atölyeyle çeşitli deneyimlerin de kazandırıldığını belirten Kıraç “Hem eser konservasyon hem de sikke atölyemiz bulunuyor. Resim, tablet, mühür, neolitik dönemde kullanılan aletlerin atölyelerini de çocuklarımızın kullanımına sunduk. Eserlerin hikâyelerini de dinleyebilecekleri masal ve çocuk atölyeleri de kurduk. Anadolu’ya ve medeniyetlere ait masalları, çocuklarımız eserleri deneyimlerken aynı anda dinleyebiliyor” dedi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç “Bu uygulama Türkiye’de ilk. Zaten Anadolu Medeniyetler Müzesi, hep ilklerin müzesi olmuştur. Bu örnek, tüm Türkiye’ye hatta dünyaya yayılacak” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...