Amerikan Rüyası yüksekten düşüyor

Düzenleyen:
Amerikan Rüyası yüksekten düşüyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Uyuşturucu kaçakçısı bir pilotun hayatını mevzu edinen ‘Barry Seal: Kaçakçı’, oyuncu Tom Cruise’un devleştiği kaliteli ve eğlenceli bir “yükseliş-çöküş” hikâyesi…

Belki ayağı yere basan şeyler izleme istediğimizden, belki merak uyandırıcılığından; basit bir insan hikâyesi ele alınsa dahi biyografik filmler alakamızı çekmeye yetiyor. Ya bir de anlatılan belalı bir adamın hayatı ise? Daha önce “Yarının Sınırında” filmine imza atan yönetmen Doug Liman ve oyuncu Tom Cruise ikilisi, bu defa meşhur uyuşturucu kaçakçısı pilot Barry Seal’ın yaşadıklarına odaklanan bir film için bir araya geldi. “Barry Seal: Kaçakçı” (American Made) filminde Tom Cruise’a Domhnall Gleeson, Sarah Wright ve E. Roger Mitchell gibi oyuncular eşlik ediyor.
80’LERE SEYAHAT
Bir “Gerçek hayat hikâyesinden uyarlanmıştır” filmi olan “Barry Seal: Kaçakçı” bizi yeniden 80’lere götürüyor. Filmde kullanılan başarılı köstüm ve sahnelerle 30 sene öncesi oldukça ustaca yansıtılıyor. Tom Cruise’un canlandırdığı Barry, Amerikan Sivil Hava Dairesinde, üçüncü sınıf uçuşlarda vazife alan, eşi ve çocuğuyla sıradan bir hayat yaşayan bir pilot olarak karşımıza çıkıyor. İş hayatında sıkıntılar yaşamaya başlayan Barry, bir gün CIA’in oltasına geliyor. İçerisinde bulunduğu normal hayattan sıyrılmak için ABD’li istihbarat ajansının, Güney Amerika’daki pis işlerine bulaşmayı kabul ediyor. Artık kendi küçük uçağıyla teslimatlar yapıp, keşiflerde bulunuyor. Ancak bu “devlet hizmeti” onu başka rüzgârların önüne katıyor. Barry Seal, Kolombiya’da meşhur uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar’la tanışınca, büyük paralar için ‘hediye silahlar’ın yanında beyaz tozlar da taşımaya başlıyor. Böylece devlet ve uyuşturucu kartelleri arasında çift taraflı bir ajan olup çıkıyor. Bu arada ne yapacağını bile bilmediği çuvallar dolusu paranın da sahibi oluyor. Tabii bu ise daha büyük belalara kapı aralıyor…

HEM GERÇEK HEM EĞLENCELİ
“Barry Seal: Kaçakçı” oldukça eğlenceli bir film ve neredeyse hiç yavaşlamayan bir temposu var. Zaten merak uyandıracak bir hikâye, mizahi bir şekilde sunuluyor. Bu yüzden seyrederken kolay kolay sıkılmayacağınız bir macera ortaya çıkıyor. Sıradan bir aile babasından, büyük bir uyuşturucu kaçakçısının yaşadıklarına uzanan macera, maddiyata dair sizi düşünmeye iterken; 80’lerde Güney Amerika’da yaşanan politik hadiselere de ışık tutuyor. Tom Cruise da bu filmiyle, yeni seyrettiğimiz “Mumya” faciasını unutturuyor. Yıldız oyuncu, kaçakçı pilotu son derece açık yürekli bir şekilde tasvir ediyor. Hep cesareti sınır tanımayan fakat hayalî karakterleri canlandıran Cruise, bu defa gerçek bir şahıstan güç alıyor. Böylece en iyi oyunculuklarından birine imza atıyor. Eserde bazı sıkıntılar da yok değil. Karakterlerin sathi bırakılıp, aile temasına duygu katılmaması belki bir eksiklik sayılabilir. Filmdeki hareketli çekim tekniği ise gerçekliği arttırsa da zaman zaman sizi filmden koparabilecek bir şekle bürünebiliyor. Yine de “Barry Seal: Kaçakçı” uzun yaz arasından sonra sinemayla tekrar buluşmayı bekleyen seyirciler için çok iyi bir opsiyon olarak duruyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...