Aklınızı başınızdan alacak 10 muhteşem müze

Düzenleyen:
Aklınızı başınızdan alacak 10 muhteşem müze

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İngiltere’den Meksika’ya, Doha’dan Brezilya’ya dünyanın birçok noktası şaheserlerle dolu... Turistlerin yoğun ilgisini çeken müzeler, mutlaka ölmeden önce bir defa görülmeli...

Brezilya - Oscar Niemeyer Müzesi
 Müze 2002 yılında açıldı, sarı bir sütu­nun üze­rinde otu­ran dev bir insan gözüne ben­ze­diği için “göz” laka­bını aldı. Efsa­nevi Bre­zil­yalı mimar Oscar Nieme­yer binayı tamam­la­dı­ğında 95 yaşın­daydı. Müze, Niemeyer’in kendi eser­le­rine de ev sahip­liği yapı­yor.
Aklınızı başınızdan alacak 10 muhteşem müze
İspanya - Guggenheim Müzesi
Bilbao’da 1980’lerin sonuna doğru şehirde yeni­lenme başladı. Kanada asıllı mimar Frank Gehry tarafından yapılan müze Ekim 1997’de kapı­la­rını açtı. Cam, kireç­taşı ve titan­yum­dan olu­şan yapı­sıyla etki­le­yici bina Ner­vión Nehri’nin kena­rında yer alıyor. 

Londra - British Museum
Mimar Robert Smirke 1852’de açı­lan müze­nin içini neok­la­sik tarzda tasar­ladı. 2000 yılında Fos­ter and Part­ners tara­fın­dan tasar­la­nan müze­nin iç avlusuna, Avrupa’nın en geniş kapalı ala­nına dönüş­tü­ren Great Court adında bir bölüm eklendi.

St Petersburg - Hermitage Müzesi
Rusya’daki Her­mi­tage, İmpa­ra­to­riçe Cat­he­rine The Great tara­fın­dan 1764 yılında açıldı. Bün­ye­sinde üç mil­yon eser barın­dı­rı­yor. Komp­leks, Rus çar­la­rı­nın eski evi olan büyük yeşil-beyaz Kış Sarayı da dâhil olmak üzere bir­çok bina içe­ri­yor. 

Meksika - Soumaya Müzesi
Ove Arup ile Frank Gehry tara­fın­dan 2011’de açıldı. 16.000 altı­gen alü­min­yum fayans kaplı 46 metre yük­sek­li­ğin­deki altı katlı müzede Mek­sika ve Avrupa dışında Rodin’in Fran­sa’­dan sonra en büyük kolek­si­yonu da 
yer alı­yor.

Doha - İslam Eserleri Müzesi
2008’de Katar’ın baş­kenti Doha’da açı­lan müze, Pritz­ker Ödüllü mimar Ieoh Ming Pei tara­fın­dan tasar­landı. 91 yaşın­daki mimar, ilham almak için altı ay boyunca Arap ülke­le­rini gezdi. Müze 1400 yıl­lık İslam sanatına ev sahip­liği yapı­yor.
Aklınızı başınızdan alacak 10 muhteşem müze
Kanada - Royal Ontario Müzesi

Tarih, sanat ve kül­tür müzesi olan Royal Onta­rio, altı mil­yon­dan fazla eserle Kanada’nın en büyük müze­si­dir. Daniel Libeskind’ın tasar­la­dığı, Mic­hael Lee-Chin Crys­tal ola­rak 2007 yılında açı­lan giriş, müze tara­fın­dan “21. yüz­yılda Toronto için ayırt edici yeni bir sem­bol” ola­rak bah­se­dildi. Çelik çer­çeve üze­rin­deki cam müzeye ayrı bir hava katmış..

Osaka - National Museum of Art
1970’li yıl­la­rın orji­nal binası yıkıl­dık­tan sonra César Pelli tara­fın­dan tasar­lanan yeni bina 2004’te açıldı. Müze­nin çoğun­luğu, yer al­tında. En çar­pıcı özel­liği, Pelli’nin stüd­yosu iç içe geç­miş cam ve çelik girişi saye­sinde nehir kıyı­sın­daki saz­lık­lara ben­ze­mesi.

Aklınızı başınızdan alacak 10 muhteşem müze
İtalya - Vatikan Müzesi
Vati­kan Müzesi 16. yüz­yılda Papa II. Julius tara­fın­dan açıldı, içe­ri­sinde 52 galeri bulunuyor. Koleksiyonda, Rap­hael, Titian ve Caravaggio’nun eser­leri yer alı­yor. Harita gale­risi, gob­len gale­risi ve muh­te­şem Sis­tine Şapeli’nin duva­ları Peru­gino ve Botticelli’nin eser­le­riyle dekore edil­miş, kub­beli tavan­ları Mic­he­lan­gelo tara­fın­dan çizil­miş­tir.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...