Ahilere yakışır proje

/ Kaynak: OZEL
Ahilere yakışır proje

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / OZEL

Anadolu'nun maddi-manevi en büyük kültür değerlerinden Ahiliğin yaşatılması, bütün dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılması için 55 bin metrekare alana 200 milyon lira maliyetli Ahi Külliyesi Projesi hayata geçiriliyor

Kırşehir, resmi ve özel kurumlarıyla, nbsp;Anadolu'nun maddi-manevi en büyük kültür değerlerinden Ahiliğin yaşatılması, bütün dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılması için harekete geçti.
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Anadolu topraklarının sükunet diyarı olmasına, geniş bir esnaf teşkilatlanmasına öncülük eden Ahi Evran-ı Veli Hazretleri'nin türbesinin bulunduğu Ahi Evran Camii ve alanında yapılacak olan Ahi Külliyesi için çalışmaların başladığını söyledi.

##tgvideo##

Bahçeci, "Bu proje, Kırşehir'imizin tanıtımında önemli rol üstleneceği gibi çok önemli bir kültürel mirasın temsili yaşatılması, dünün bugüne, bugünün yarına taşınmasıdır. nbsp;55 bin metrekarelik alan içinde düzenleme çalışmaları başlattık. Bu alan içersinde toplam inşaat alanı 36 bin metrekare. Burada yıkılması gereken binalar var. Bunlarla ilgisi her türlü prosedür tamamlandı. Külliye bünyesinde; Ahilik Araştırma Kütüphanesi, Arasta/Bedesten, Ahilik ve Astronomi Müzesi, Usta ve Esnaf Odaları, Dükkanlar, Şadırvan, Sahne ve Tören Alanı, Butik Konaklama Tesisleri ve Yeme -İçme Mekanları inşa edilecek. Bu inşatlarda tamamen doğal ahşap ve kesme taşlar kullanılarak cami ve türbe yapısına uygun bir mimari gerçekleştirilecektir." açıklamasında bulundu.
Proje bedeleninin yaklaşık 200 milyon lira olduğunu, bu sebeple bu projeye destek çalışması belirten Bahçeci, " Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, nbsp;7 milyon, nbsp; TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in nbsp;2 milyon lira destek sağlayacağını bildirdi. Destek için kamu ve sivil koruluş temsilcileriyle görüşmeler devam ediyor. İnşaata mayıs ayında başyamayı düşünüyoruz. Bu proje, yalnızca Kırşehir'in değil, bütün Türkiye'nin projesidir." dedi. nbsp;
Bahçeci, proje için AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak'in büyük bir özveriyle çalıştığını belirterek "Bu projeyi el ve gönül birliğiyle bitirerek, Türkiye'ye ve bütün insanlığa kazandıracaklarını söyledi.
nbsp;
AHİ EVRAN KİMDİR?
Büyük velîlerden. Anadolu'daki Ahîlik esnaf teşkilâtının kurucusu. Asıl ismi Mahmûd bin Ahmed'dir. Herkesin korkup kaçtığı evran denen büyük bir yılanın onu görünce sakinleşmesi ve itâat etmesi dolayısıyla "Evran" diye anılmıştır. 1171 (H.567) yılında İran'da Batı Âzerbaycan taraflarındaki Hoy kasabasında dünyâya geldi. Hac yolunda Evhadüddîn Hâmid Kirmânî ile tanışıp, onun talebelerinden oldu. Hocasının kızıyla evlendi. nbsp;
Kayınpederi Evhadüddîn'le Anadolu şehirlerini dolaştı. Esnafa bilhassa İslâmiyetin alış-veriş bilgileri hakkında vaazlar verdi. Nasîhatlar etti. Kendisine sual sorup nasîhat isteyenlere:"Ey Ahî (Kardeşim)! Alış veriş ilmini bilmeyen, haram lokmadan kurtulamaz. Haram lokma yiyen ise ibâdetlerinin sevâbını bulamaz. Zahmetleri hep boşa gider. Sonunda büyük azaba yakalanır ve pişman olur." buyururdu.
Ahî Evran ayrıca gittiği yerlerde esnafı bir çatı altında toplayıp teşkîlâtlandırıyordu. Böylece Anadolu şehirlerinde Ahi teşkilatlarının kurucusu oldu. Hocası Evhadüddîn'in vefâtından sonra Kayseri'ye yerleşen Ahi Evran bütün Anadolu ahilerinin şeyhi kabul edildi.Yetiştirdiği talebeleri Anadolu'nun dört bir tarafına gönderirdi. Bu talebeler onun emriyle gittikleri yerlerde zâviye kurup irşâd halkasını genişletmeye çalışırlardı. Böylece zamanla sevenleri yüz binlere ulaştı.


AHİLİK NEDİR?
Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı zamanında köylere, kasabalara kadar yayılan en küçük teşkilatından en büyüğüne kadar milli birlik ve beraberliği, karşılıklı saygı ve sevgiyi, sosyal dayanışma ve yardımı temel alan, el birliği, gönül birliği ve kardeşlik havası içinde din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı, köklü, sağlam, düzenli ve milli bir toplum kurmayı amaç bilen tarikat niteliğinde bir kuruluştu. nbsp;
Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişilik,ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir karışımıdır. Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. O, bununla beraber olgun, ahlaklı, merhametli, iyilik sever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişidir.
Ahi kelimesi Arapça'dan Türkçe'ye " kardeş- birader" anlamı ile geçmiş ve Türkçe'de geniş kapsamlı bir kavram haline gelmesinin yanında " cömert-yiğit" anlamlarını da kazanmıştır. Gerçekten de Ahilik'te cömertlik çok önemli ilkelerdendir.
Ahilik, kendi kural ve kurumları ile III. Ahmet ( 1703-1730) dönemine dek sürmüştür. 1727 yılında " Gedik" denen bir sistem uygulanmaya başlanmıştır. Bu tür esnaflık ve sanatkarlık 1867 yılına kadar devam etmiştir. Kırım Harbinden sonra I. Abdülmecid'in ( 1839-1861) 1856'da yayınladığı " Islahat Fermanı" ile Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün uyruklarının her türlü sanat, ticaret ve meslekleri serbestçe yapabilmeleri kabul edilince 1860 yılında bütün " Gedik Beratları" iptal edilerek Ahi teşkilatı da sona ermiştir.

KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...