Dopdolu sene! İşte 2023 yılının beklenen kültür sanat olayları

- Güncelleme:
Dopdolu sene! İşte 2023 yılının beklenen kültür sanat olayları

Kültür - Sanat Haberleri

Yeni senede büyük sanat faaliyetleri bizi bekliyor... 2023’te sanat kurumları hayata geçecek ve yine çok konuşulmaya namzet filmler de seyirciyle buluşacak.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

Türkiye’de 2023’le birlikte hareketli bir sene başlamış oldu. Bu yıl Türkiye’nin ve dünyanın politik gündemi yoğun. Fakat kültür ve sanatın da gündemi renkli…  Yeni yılda büyük sanat faaliyetleri yapılacak, yeni sanat kurumları hayata geçecek ve yine çok konuşulmaya namzet filmler ve sergiler sanatseverlerle buluşacak. Gelin onlara göz atalım...

KÜLTÜR YOLLARI ARTIYOR

> Kültür ve Turizm Bakanlığının geçen sene beş şehirde gerçekleştirdiği “Kültür Yolu Festivalleri”nin 2023’te on şehirde yapılması planlanıyor. Üstelik bu şehirlerin sayısının artma ihtimali var. Festivaller, İstanbul ve Ankara’da geçen sene olduğu gibi sonbaharda yapılacak. 

> 2023’e yeni merhaba dediğimiz bu günlerde tarihî Rami Kışlası, "Rami Kütüphanesi" adıyla Avrupa’nın en büyük kütüphanelerinden biri olarak hizmete giriyor. 13 Ocak’ta resmî açılışı yapılacak olan kütüphane, 2,5 milyon kitap kapasitesine sahip. 

> İstanbul Modern’in uzun zamandır yapımı devam eden mimar Renzo Piano imzalı yeni binası, bu senenin ilk çeyreğinde Karaköy’de kapılarını açacak. 

Dopdolu sene! İşte 2023 yılının beklenen kültür sanat olayları

> 2023 “Âşık Veysel Yılı” olarak kutlanacak. Bu vesileyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığının destekleriyle çeşitli kültür faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

YENİ SERGİLER VE FUARLAR

> Türkiye’nin en köklü sanat fuarı Contemporary İstanbul, 26 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Tersane İstanbul’da 18. defa yapılacak. Bu sene fuarın katılımcılarının çoğalması bekleniyor. 

> Pera Müzesi de 2023’te yine büyük çaplı sergilere ev sahipliği yapacak. Haziranda açılacak “Temsil ve Hafıza” sergisi, Osmanlıda “Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane” adıyla kurulan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin hikâyesine sanatseverleri ortak edecek. Ekim ayında açılacak “Gelecek Hatıraları” sergisi ise tarihi çini ve seramiklerden ilhamla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında bir bağ kuracak. 

> Salt'ta, bu sene Reşad Ekrem Koçu’nun yarım kalmış İstanbul Ansiklopedisi’nin basılı ciltleri ile birlikte binlerce belge dijital ortama aktarılarak online erişime açılacak. Sonbahar aylarında ise sanatçı Handan Börüteçene’nin 30 yılı aşkın sanat kariyerinden eserler sergiye taşınacak. 

TOPKAPI'DA SÜRPRİZ AÇILIŞLAR

Millî Saraylara bağlı tarihî mekânlarda yeni açılışlar olacak. Topkapı Sarayı’ndaki Mecidiye Köşkü, Harem Hastanesi ve Adalet Kulesi ilk defa ziyaretçiyle buluşacak. Millî Saraylar başka sürprizlere de sahne olacak…

USTALAR YENİ FİLMLERLE GELİYOR

Türk sinemasının usta isimlerinin filmlerinin 2023’te festivallere çıkması bekleniyor. Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne”, Zeki Demirkubuz’un “Hayat” ve Reha Erdem’in “Neandria” adlı TRT ortak yapımı filmleri sonbaharda festival seyircileriyle buluşacak. TRT, önümüzdeki aylarda Netflix ve Disney+ gibi mecralara rakip olacak dijital platformunu açacak.  

BEKLENEN VİZYON FİLMLERİ

Yılın en çok beklenen vizyon filmleri arasında çarpıcı yapımlar var... Yönetmen Damien Chazelle’nin 1920’li yıllarının Hollywood’unu anlattığı “Babil”, 20 Ocak’ta Türkiye’deki sinemalarda olacak. “Ant-Man ve Wasp: Quantumania” filmi 17 Şubat’ta, “John Wick 4” ise 24 Mart’ta gösterime girecek. “Hızlı ve Öfkeli” serisinin büyük bir bütçeyle çekilen 10. filmi 19 Mayıs’ta, “Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş” 2 Haziran’da, “Transformers: Canavarların Yükselişi” 9 Haziran’da vizyonda olacak. “Indiana Jones ve Kader Kadranı” ise sersinin beşinci filmi olarak 30 Haziran’da geliyor. Tom Cruise’un başrolünü üstlendiği casus filmi “Mission: Impossible-Ölümcül Hesaplaşma Birinci Bölüm” 14 Temmuz’da seyirciyle buluşacak. “Dune”un henüz adı açıklanmayan ikinci filmi ise 3 Kasım’da Türkiye’deki sinemalarda izlenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...