150 yıllık bir sürgün hikayesi...

150 yıllık bir sürgün hikayesi...
KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Doğasıyla, insanıyla, sokaklarıyla, folklorüyle, müzikleriyle, yemekleri kıyafetleri ve güzellikleriyle Kafkasya'dan göçen Kabardey boyu anavatanına hasret

Çerkez sürgününün 150.yıldönümünde büyülü anavatan Kafkasya, Serina Haratoka Tara'nın objektifinden "Kabardey – Balkar ve Çerkezler" sergisi ile yeniden hayat bulacak. Fotoğrafçının ilk kişisel sergisi olan doğasıyla, insanıyla, sokaklarıyla, folklorüyle, müzikleriyle, yemekleri, kıyafetleri ve güzellikleriyle Kafkasya'da Kabardey boyunun anavatanı olan Kabardey-Balkar özerk cumhuriyetini gözler önüne serecek. Küratörlüğünü Çağla Cabaoğlu'nun yaptığı sergi, 23-29 Mayıs 2014 tarihleri arasında Feriye Lokantası'nda ziyarete açık olacak.
Çerkezlerin Kafkasya'daki bilinen tarihleri M.Ö.3500 yıllarına kadar uzanıyor. 1800'lü yılların ortasında artan Rus baskısı sebebiyle Çerkezler iki seçenekle karşı karşıya kalıyor: Ya Sibirya'ya ya da Anadolu'ya göç etmek… Bir çok Çerkez ve Abhaza ailesi yaklaşık 5000 yıl yaşadıkları yüce dağlardan ve topraklardan sürgün ediliyorlar. Mallarını, mülklerini ve vatanlarını geride bırakmanın acısına, yolculuk sırasında binlerce gencin, yaşlının ve çocuğun kaybının derin acısı eklenince Anadolu'ya unutulmaz bir hüzünle ulaşıyorlar; hep içlerinde geri dönebilme arzusuyla…
Çerkezlerin Kabardey boyuna mensup olan fotoğraf sanatçısı Serina Haratoka Tara, Çerkezlere görmedikleri anavatanı tanıtmak, Çerkez olmayanlara da hem sürgünü hem Çerkez kültürünü anlatmak için yola çıkışını şöyle anlatıyor: "Tam 150 yıl önce başlamış bu derin acı… Sürgünde vatanlarını unutmamak için geleneklerine ve göreneklerine dört elle sarılmışlar, yemeklerini, müziklerini danslarını ve dillerini mümkün olduğunca yaşatmaya calışmışlar. Dünyanın kültür mozaiğinde önemli bir yeri olan çerkes halkının, ikinci anavatanı Türkiye gibi büyük bir medeniyetler beşiğinde tanıtılmasını bir sosyal sorumluluk görevi olduğunu düşünmekteyim."
Kültür Sanat Servisi



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...