Oyuncak seçiminde pratik tavsiyeler

A -
A +

Oyun ve oyuncaklar, çocuğun kendi kararlarını kendisinin verebilmesi, hayal gücünü daha iyi kullanabilmesi ve belirli alanlarda beceriler kazanabilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Oyun malzemeleri, eğlendirerek boyut, şekil ve renk gibi kavramları öğretir. Arkadaşlarıyla beraber oynayan çocuklar, paylaşma, bekleme, sabırlı olma, iş birliği yapma gibi sosyal hayatında ona lazım olacak yetenekleri kazanır. Çocuk kırarak, parçalayacak, koparıp, tamamlayarak içerisinde olan merak duygusunu giderir. Araştırma, inceleme özelliğini kazanır. Oyuncak seçerken, pahalı oyuncaklar yerine çocuğun gelişimsel özelliklerine uygun, onu uyaran ve becerisini artıracak özellikte olanları tercih etmelidir. Seçilecek oyuncak çocuğun ilgisine, becerisine ve içinde bulunduğu yaşa uygun olmalıdır. Çocuğun merak ve ilgisini çekebilmelidir. Çocukluk dönemlerine göre oyuncak seçimi şu şekilde olabilir:


İLK 6 AYLIK
Doğumdan sonraki ilk aylarda bebekler ses, ışık gibi ani değişikliklerden hoşlanırlar. Bu sebeple bu dönemde daha çok yataklarına asılacak, kenarlarına konacak hareketli, sesli, renkli oyuncaklar tercih edilmelidir. Müzik kutuları, dönence gibi oyuncaklar bunlar arasında sayılabilir.

6-7 AYLIK
Çocuk artık oturmaya başlar, mekânı da genişler. Bu dönemde çocuğa elinin içine sığabilecek büyüklükte esnek oyuncaklar verilebilir. Özellikle ses çıkaran çıngıraklar onlar için çok ilgi çekicidir.

8-12 AYLIK
Bu dönemde emeklemeye ve belki yürümeye başlayan çocuklar, dökmekten ve doldurmaktan hoşlanırlar. Uygun büyüklükte arabalar, bebekler, hayvanlar ilgilerini çekebilir.
Haftaya bu konuya devam edeceğiz...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.