Zehir tüketiyor olabilirsiniz! Hileli ürün satan baklavacıların akıl almaz kurnazlığı...
Mutfakların vazgeçilmez tatlısı baklava. Özellikle bayramın gelmesi ile baklavaya olan ilgi oldukça arttı bu ilgiyi, fırsata çevirmeye çalışan dolandırıcılar baklavaya insan sağlığını riske atacak hileleri karıştırdılar. İşte hileli ürün satan baklavacıların akıl almaz kurnazlığı…
Baklava sadece Türk mutfağında değil aynı zamanda Orta Doğu’nun, Balkanların ve Güney Asya’nın en sevilen tatlılarından birisi. Fakat yediğiniz baklavalara dikkat etmenizde fayda var. Baklavanın bu kadar sevilmesi ve popüler olmasından dolayı dolandırıcı baklavacılar insan sağlığını tehdit eden hileleri baklavaya karıştırıyorlar. Uzmanlar baklava tüketirken mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini ve baklava aldığını yerleri özenle seçmeniz gerektiğinin altını çiziyorlar. Peki, dolandırıcı baklavacıların insan sağlığını tehdit eden hileleri neler? İşte tatlı değil zehir tüketiyoruz diyeceğiniz o hileler…
- Baklavanın en vazgeçilmezlerinden birisi ceviz, antep fıstığı ve leblebi tozudur. Dolandırıcılar bu ürünlerin yerine bezelye kullanıyorlar.
- Fıstık yerine boyanmış yer fıstığı kullanıyorlar.
- Yağ kalitesi oldukça düşüyor. Ayçiçek veya mısır yağı kullanılıyor.
- İçerisinde zararlı katkı malzemeleri kullanılıyor.
- Tereyağ yerine margarin kullanıyorlar.
- Şeker yerine mısır şurubu kullanılıyor.
İYİ BAKLAVA NASIL AYIRT EDİLİR?
İyi bir baklava almak istiyorsanız mutlaka tanınan bilinen yerlerden almanız gerekmektedir. Bunun haricinde aldığını kalitesiz baklava boğazını yakacaktır. Boğazında oluşan yankı kalitesiz bir baklavayı ayırt etmenin en kolay yoludur.
EV YAPIMI KOLAY BAKLAVA TARİFİ
Bayramın gelmesi ile misafirlerinize ikram edeceğiniz, dışarda satılan baklavalardan satın almanıza gerek kalmadan kolay ve hızlıca yapabileceğiniz ev yapımı kolay baklava tarifi.
Evde baklava malzeme listesi
- 3 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke
- Yarım çay kaşığı tuz
- 6 su bardağı un (klasik su bardakları ile tam 6 bardak aldı ancak biraz az biraz fazla kullanabilirsiniz, ölçülerinize göre değişebilir)
İçi için;
- Kırılmış ceviz ya da fındık
Açmak için;
- Mısır nişastası
Şerbeti için;
- 4 bardak şeker
- 5 bardak su
- Birkaç damla limon suyu
Üzeri için;
- 300 g tereyağı ya da margarin
Evde baklava hazırlanışı
- Şerbet için 4 su bardağı şeker bir tencere alınması gerekir ve beş su bardağı su ilave edilerek 15 dakika boyunca kaynamaya bırakılır.
- 15 dakikanın sonunda birkaç damla limon suyu damlatılır ve 10 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır.
- 3 adet yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı sirke, Yarım çay kaşığı tuz yoğurma kabına alınır ve yavaş yavaş un ilave edilir. Daha sonra bir paket kabartma tozu eklenir. Hamur toparlanıncaya kadar yoğrulmaya devam edilir.
- Hazırlanan hamur 30 eşit parçaya bölünür.
- 30 adet beze hazırlandıktan sonra 10’arlı gruplandırılır.
- İlk 10 beze un serpilerek sırayla yaklaşık 1 karış çapında açılır.
- Açılan bezeler aralarına bol mısır nişastası serpilerek üst üste dizilir.
- 10’nunce bezede açılıp üstü üstü açılarak hep birlikte merdane ile tekrar açılır.
- Hamur biraz genişledikten sonra diğer tarafının da eşit büyümesi sağlanır.
- Hamur yaklaşık 42 cm bir tepsiye sığacak kadar açılır ve tepsiye yerleştirilir.
- Üzerine bolca dövülmüş ceviz içi serpilir.
- Diğer kalan 10 bezede tek tek açılıp tepsiye serilir. İkinci kata da bolca ceviz serilir.
- Önceden ısıtılmış 160°C fırına sürün hafif rengi değiştiğinde fırından alarak kalan yağı gezdirin ve tekrar fırına sürün altı üstü kızarana kadar pişirin…
- Sıcak baklavanın üzerine ılımış şerbeti dökün.
Baklava yapmanın püf noktaları
Baklavanın üzerine döktüğünüz şerbetin soğumamış olması çok önemli bir püf noktasıdır. Ocaktan alır almaz dökmeniz gerekmektedir.
Bu baklavacılar %500 kardan vazgeçsinler,ondan sonra taklid baklavadan söz etsinler.