Süper Ay nedir? Süper Ay ne zaman, kaç yılda bir olur?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Süper Ay nedir? Süper Ay ne zaman, kaç yılda bir olur?

Hayatın İçinden Haberleri

Türkiye’nin bazı bölgelerinde “süper Ay” göründü. süper Ay’ın görünmesi ile arama motorlarında “süper Ay nedir? süper Dolunay ne zaman, kaç yılda bir olur?” sorularının cevapları araştırılmaya başlandı. Peki, süper Ay nedir? süper Dolunay ne zaman, kaç yılda bir olur? İşte o detaylar…

Türkiye’nin belli bölgelerinde “süper Ay” görünmesi vatandaşları heyecanlandırdı. Kartpostalları andıran görüntüsü ve parlaklığı ile süper Ay’ı görenler hemen fotoğraf çekebilmek için telefonlarına sarıldılar. Peki süper Ay nedir? süper Dolunay ne zaman, kaç yılda bir olur? İşte merak edilen soruların cevapları…

Süper Ay nedir? Süper Ay ne zaman, kaç yılda bir olur?

SÜPER AY NEDİR? SÜPER AY NE ANLAMA GELİR?

Süper Ay ya da süper Dolunay. Ağustos ayında iki süper Ay birden gözlemlenebilecek. Bunlardan bir tanesi 1 Ağustos akşamı görünecek.

Ay, Dünya’nın yörüngesinde dolaşırken onu Dünya’ya yaklaştıran ve uzaklaştıran eliptik bir yörünge ve oval şekile sahiptir. Bu elipsteki en uzak nokta “yeröte” olarak adlandırılır ve Dünya’dan ortalama olarak yaklaşık 405.500 kilometre (253.000 mil) uzaklıktadır. En yakın noktası, Dünya’dan ortalama 363.300 kilometre (226.000 mil) uzaklıktadır. Süper Ay, Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu evre anlamına gelmektedir. Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu konuma ise “yerberi” adı verilmektedir. Yerberi’de yer alan Dolunay göründüğünden daha parlak ve daha büyüktür. 30 Ağustos’ta Ay Dünya’ya daha yakın olacağı için “süper mavi Ay” olarak adlandırılıyor.

Euronews’te yer alan habere göre: Dolunay, 1 Ağustos akşamı Dünya'ya normalden daha yakın, yalnızca 357 bin 530 km uzaklıkta olacak. Böylece akşam saatlerinde bir "süper Ay" görülecek. Bu ağustos ayı tek bir süper Ay'la sınırlı kalmayacak. 30 Ağustos'ta dolunay Dünya'ya 357 bin 344 kilometrelik bir mesafeyle 1 Ağustos'takinden biraz daha yakın olacak. Bu, aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle "süper mavi Ay" adını da alacak.

Süper Ay nedir? Süper Ay ne zaman, kaç yılda bir olur?

SÜPER AY NE ZAMAN ÇIKAR?

Süper Ay her yıl yaşanmaktadır. Hatta yıl içerisinde birkaç defa daha gözlenebilmektedir. Örneğin ağustos ayı içerisinde 2 defa süper Ay olayı yaşanacak. 1 Ağustos ve 30 Ağustos tarihleri arasında Ay Dünya’ya olağandan daha fazla yaklaşacak.

Kaynaklar: kozmikanafor.com

Fotoğraf Kaynak: Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA)

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...