Sofralarınızdan eksik olmuyor: 3 asırlık evde 1 yıl toprağa gömülerek hazırlanıyor
![Sofralarınızdan eksik olmuyor: 3 asırlık evde 1 yıl toprağa gömülerek hazırlanıyor Sofralarınızdan eksik olmuyor: 3 asırlık evde 1 yıl toprağa gömülerek hazırlanıyor](https://i.turkiyegazetesi.com.tr/images/23-09/11/intro-1694439617.jpg)
Sivas'ın Altınyayla ilçesinde kadınların ürettiği peynirler, bozulmaması ve lezzetini alabilmesi için 3 asırlık evde yaklaşık 1 yıl toprağa gömülerek korunuyor.
Altınyayla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri kadınlar, binbir zahmetle küp peyniri üretiyorlar. Üretilen peynirler bidon veya küplere basılarak suyunu ve lezzetini alabilmesi için baş kısmını toprağa gömüyorlar.
Toprağa gömülen peynirler 6 ay ila 1 yıl arasında kumda bekletiliyorlar.
Yaklaşık 300 yıllık kalın duvarları nedeniyle içerisinin serin olduğu evde muhafaza edilen peynirler hazır hale gelince satışa sunuluyor.
300 YILLIK EVDE MUHAFAZA EDİYORUZ
Üretici Mevlüde Seher, peynirlerin suyunu çekene kadar kumda bekletildiğini ifade ederek, "300 yıllık bir evde muhafaza ettiğimiz peynirlerimizi bidonlara bastık. Saklamaya bıraktık. 6 ay ya da 1 yıl bekletilecek. Önce yapılan peynirler taşlanıyor suyu çekiliyor. Daha sonra tuzlanıp ovalanıyor. Sıkıca küplere bidonlara basılıyor. Özellikle tezek külü veya kumda saklanıyor. Suyunu çekene kadar 6 ay ya da 1 yıl bekletiliyor.
Özellikle bu evde muhafaza etmememizin nedeni serin tutması, bozulmamasıdır. 300 yıllık evde peynirlerimizi muhafaza ediyoruz" dedi.