Şener Üşümezsoy deprem açıklaması nedir? İstanbul'da deprem bekleniyor mu? Nerede deprem bekleniyor?
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Çankırı'da meydana gelen depremin ardından açıklamalarda bulundu. Milyonlarca vatandaşın merakla araştırdığı İstanbul depremi ile ilgili de açıklamalarda bulunmasının ardından Şener Üşümezsoy deprem açıklaması nedir? İstanbul'da deprem bekleniyor mu? Nerede deprem bekleniyor? sorularına yanıt arandı.
İstanbul'da deprem bekleniyor mu? merak ediliyor. Çankırı ile Tosya arasındaki Kuzey Anadolu Fayı üzerinde gerçekleşen depremler sonrası deprem uzmanı Şener Üşümezsoy’dan yeni bir uyarı geldi. Vatandaşlar ise arama motorlarında Şener Üşümezsoy deprem açıklaması nedir? İstanbul'da deprem bekleniyor mu? Nerede deprem bekleniyor? sorularını araştırdı. İşte açıklamanın detayları...
İSTANBUL'DA DEPREM BEKLENİYOR MU?
Çankırı, Kastamonu ve Tosya depremlerinin ana stresini boşalttığı küçük depremler olduğunu söyleyen Üşümezsoy, bu depremlerin direkt olarak İstanbul’u etkileyen bir yanı olmadığını, İstanbul’u etkileyecek depremin 1999 depreminde gerçekleştiğini söyledi.
NEREDE DEPREM BEKLENİYOR?
‘Türkiye’nin hangi bölgelerinde deprem bekleniyor?’ sorusuna yanıt veren Üşümezsoy,
“Kuzey Anadolu’nun iki büyük kırılması sonrası Erzincan depreminin 1939’dan sonra Ladik’te küçük bir deprem oluşturduğunu belirten Üşümezsoy, 1943 olan Tosya depreminin büyük bir alanda 7.5’lik deprem yaşattığını hatırlattı. Bu depremin 280 kilometre boyundaki bir fayın kırılmasıyla sonuçlandığının altını çizen Üşümezsoy, bunu takip eden 1944 döneminde ise Bolu-Gerede depremi olduğunu belirtti. Bu iki depremin birbirini takip eden tek bir deprem gibi düşündüğümüzde Kuzey Anadolu Fayı’nın orta kuşağındaki stres boşalımının söz konusu olduğunu ifade etti. Böylece Bolu’ya kadar uzanan yaklaşık 180 kilometrelik bir fayın kırıldığını belirtti. Bu iki fayın uzunluğunu topladığımız zaman 460 kilometrelik bir fayın kırıldığı görülmektedir. Faydaki stres boşalımı ise her alanda farklı olarak kendini göstermektedir.” dedi.
Harita ile açıklama yapan Üşümezsoy sözlerine şöyle devam etti:
"Yukarıdaki şekil karışık gözlükse de lekeler, mor lekeler, depremler, streslerin boşaldığını göstermektedir. O mor lekelerden sonra fayın 2 ucundaki kırmızı noktalarda da stres birikimini, tetiklenmesini göstermektedir. Yani depremlerde sıkıştırma gücü ile makaslama gücü fay düzlemi üzerine bir savaş haldedir.
Sıkıştırma gücü depremin oluşmasını engeller ve depremler arasında egemendir. Makaslama gücü ise fay düzleminde ters yönde hareket eder ve makaslama gücü normal gücü yendiği zaman deprem olur. İşte bu durumda makaslama gücüyle sıkıştırma gücü faylardan boşalır. Bu atım fayın üzerindeki atılımla gerçekleşir. Burası stres düşmesi ve uçlarda tetikleme yapar."