Patlıcan kuruturken bilmeniz gereken teknik! Küflenmiyor ve asla bozulmuyor...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Patlıcan kuruturken bilmeniz gereken teknik! Küflenmiyor ve asla bozulmuyor...

Hayatın İçinden Haberleri

Patlıcan, yaz aylarının sevilen sebzelerinin başında geliyor. Ancak tazesi her mevsim bulunmuyor. Bu nedenle yazdan kurutup kışın da afiyetle tüketmek mümkün. Peki, ama nasıl? 3 yöntemi de sizler için sıraladık.

Sebzeleri kurutmak, besin değerini koruma bakımından en sık başvurulan yöntemlerden biri. Yazın taze taze tüketilen patlıcan da kurutularak tüm kış kullanılabiliyor. Patlıcan ister içi oyulmuş dolmalık şekilde kurutulabiliyor, ister dilimleyerek güneşte bekletiliyor. İşte patlıcan kuruturken bilmeniz gereken teknikler…

1-    İÇ KISIMLARINI OYUP KURUTUN

Kış hazırlığı yapılırken patlıcanlar üç farklı şekilde kurutulabilir. İlki hepimizin bildiği gibi iç kısımları oyulup kurutma yöntemi. Bunun için dolmalık olarak bilinen minik patlıcanları tercih etmelisiniz. Patlıcanları güzelce yıkayıp sap kısımlarını çıkarın, ardından iç kısımlarını kaşık yardımıyla çıkarın. Oyulan patlıcanları 5-10 dakika hafif tuzlu suda bekleterek acısını alın. Ardından büyükçe bir iğneye ipi geçirin. İpin bir ucunu patlıcanın etrafından geçirip düğüm yapın. Daha sonra tüm patlıcanlar için aynı işlemi uygulayın. 

Patlıcanların arasında çok aralık olmamasına dikkat edin. İpe dizdiğiniz patlıcanları güneş alan bir yere asın. 7-12 gün arasında kuruyana kadar bekletin. Kuruma işlemi tamamlanınca tozlanmaması için bez torbalarda muhafaza edebilirsiniz.

2 – DİKEY ŞEKİLDE İPE DİZİN

Patlıcanları dikey bir şekilde sap kısımlarını bırakarak yelpaze şeklinde kesin. Tuzlu suyun içinde siyah suyu çıkana kadar bekletin. Sudan çıkarıp peçeteyle kurulayın. Arından sap kısımlarından yine iğne yardımıyla ipe dizin. Ara sıra kuruyup kurumadığını kontrol edin. Bir hafta 10 gün içinde hazır olacaktır.

Patlıcan kuruturken bilmeniz gereken teknik! Küflenmiyor ve asla bozulmuyor...

3- DİLİM DİLİM YAPIP GÜNEŞTE BEKLETİN

Taze patlıcanları güzelce yıkayıp dilediğiniz boyutlarda dilimleyin. Ardından yine tuzlu suda bekletin. Acı suyu çıkınca sudan çıkarıp kurulayın. Temiz bir bezin üzerine yayın, güneş alan bir yerde kurumaya bırakın. 10 gün sonra işlem tamam!

Patlıcan kuruturken bilmeniz gereken teknik! Küflenmiyor ve asla bozulmuyor...

3 yöntemde de kuruttuğunuz patlıcanları güvenle muhafaza etmek için buzdolabı poşetlerinizin içerisine 1 çay kaşığı kadar karbonat koyun. Kuruttuğunuz patlıcanları içlerine alın. Ağızlarını bağlayıp hafifçe torbayı sallayın. Kuruyan patlıcanlar bu şekilde küflenme olmadan uzun süre dayanacaktır. Dilerseniz buzdolabında dilerseniz kuru ve serin bir yerde saklayabilirsiniz. 

Kurutulmuş patlıcanlarınızı sıcak suyun içerisinde bekleterek kullanabilirsiniz. Salatasını yapıp değişik mezeler hazırlayabilirsiniz. Dolma tariflerinde ya da etli yemeklerde patlıcanları dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...