Kış saati uygulamasına neden geçilmiyor? Neden kış saatine geçmiyoruz? Saatler ileri, geri alınacak mı 2023?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kış saati uygulamasına neden geçilmiyor? Neden kış saatine geçmiyoruz? Saatler ileri, geri alınacak mı 2023?

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye'nin gündeminde yer alan yaz saati uygulaması konuşuluyor. Öğrencilerin sabah saatlerinde karanlık havada okula gitmesine tepki gösteren vatandaşlar Kış saati uygulamasına neden geçilmiyor? Neden kış saatine geçmiyoruz? Saatler ileri, geri alınacak mı 2023? sorularını araştırıyor.

Son günlerde yaz saati uygulamasından dolayı çalışanlar ve öğrenciler sabah karanlığında yollarda olmaktan dolayı şikayetlerini dile getiriyor. Konunun sosyal medyaya da taşınmasının ardından ülkenin gündemi "yaz - kış saati" uygulaması oldu. Merak edilenler arasında ise Kış saati uygulamasına neden geçilmiyor? Neden kış saatine geçmiyoruz? Saatler ileri, geri alınacak mı 2023? soruları yer aldı. Konu ile ilişkin açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan geldi.

KIŞ SAATİ UYGULAMASINA NEDEN GEÇİLMİYOR?

Kış ayına girmemizle beraber havanın sabahları daha geç aydınlanması sebebiyle öğrenciler ve çalışanlar karanlıkta yollara düşüyor. Bu da gündeme geldi ve tepki çekti. Vatandaşlar neden kış saatine geçmiyoruz? merak ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise tepki çeken konu ile ilişkin açıklama yaptı. 

YAZ SAATİ UYGULAMASINA DEVAM

Dünya gün ışığından daha fazla yararlanmak için her yıl ekim ayında kış saati uygulamasına geçerek saatleri 60 dakika geriye alırken, Türkiye'de uygulamaya 2016'da son verilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaz saati uygulamasının devam edeceğini duyurdu.

Ekrem İmamoğlu 7 senedir uygulanan ''yaz saati'' uygulamasına tepki gösterdi ve uygulamanın herkesi depresif hale getirdiğini çalışanı, öğrenciyi kötü etkilediğini söylemişti. Bunun üzerine ise yaz - kış saati uygulaması tartışması başladı. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin TBMM'ye iki ayrı kanun teklifi sundu. Suzan Şahin, araştırmalara göre yaz saati uygulamasının tasarruf sağlamadığını ve diğer ülkelerle senkronizasyon sorunlarına yol açtığını söyledi.

Kış saati uygulamasına neden geçilmiyor? Neden kış saatine geçmiyoruz? Saatler ileri, geri alınacak mı 2023?

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması, herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. 

TÜRKİYE'DE YAZ SAATİ UYGULAMASI VAR MI?

2013 yılında toplanan Bakanlar Kurulu kararı ile 27 Ekim 2013 tarihinde saatlerin bir saat geri alınması kararı ile uygulamaya son verilmişti. Ancak uygulamaya devam edilmişti. 8 Eylül 2016 tarihinde Türkiye'de yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyunca uygulanmasına karar verildi. Danıştay, 697 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulunun böyle bir karar vermeye yetkisi olmadığından bahisle 14 Eylül 2017'de kararın yürütmesini durdurdu. 23 Ekim 2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yaz saati uygulamasının 28 Ekim 2018'e kadar yıl boyunca devamına karar verildi. 3 Ekim 2018 günü sürekli yaz saati uygulamasında kalınmasına karar verildi.

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sema14 Aralık 2023 10:17

Özellikle ilkokula ve ortaokula giden çocuklar için faydalı olabilirdi

Şükrü14 Aralık 2023 10:15

1 saat çok bir şey değiştirmeyecekti. İşe, okula gidip gelirken hava yine karanlık olacaktı

Sonraki Haber Yükleniyor...