Güneş patlaması oldu mu? NASA açıkladı! Güneş patlaması etkileri ne zaman görülecek?

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Güneş patlaması oldu mu? NASA açıkladı! Güneş patlaması etkileri ne zaman görülecek?
Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyanın gündeminde yer alan Güneş patlaması ile ilgili detaylar araştırıldı. NASA'nın açıklamalarının ardından patlama ile ilgili merak edilenler aratıldı. Peki, Güneş patlaması oldu mu? NASA açıkladı! Güneş patlaması etkileri ne zaman görülecek?

Dünyada beklenen güneş patlaması ABD Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık günü görüldü. Vatandaşlar ise Güneş patlaması oldu mu? NASA açıkladı! Güneş patlaması etkileri ne zaman görülecek? sorularına yanıt aradı. Detaylar...

GÜNEŞ PATLAMASI OLDU MU?

Güneş'te 2017'den sonra son yılların en büyük patlaması gerçekleştiğini NASA duyurdu.

Güneşin kuzeybatı bölgesinde patlama olduğunu bildiren gözlemevi yetkilileri, yüksek seviyede ultraviyole ışık ve enerji patlaması tespit etti.

GÜNEŞ PATLAMASI ETKİLERİ NEDİR, NE ZAMAN GÖRÜLECEK?

Dünya'daki radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bıraktığı kaydedildi. Uzay Hava Tahmin Merkezinden (SWPC) Shawn Dahl, açıklamasında patlamanın radyo iletişimini geçici devre dışı bıraktığını duyurdu.

Güneş patlaması oldu mu? NASA açıkladı! Güneş patlaması etkileri ne zaman görülecek?

GÜNEŞ PATLAMASI OLURSA NE OLUR?

Güneş'in yüzeyinde meydana gelen büyük enerji patlaması Güneş patlaması olarak nitelendirilir. Güneş'in manyetik aktivitelerinden kaynaklı ortaya çıkan Güneş patlamaları, elektromanyetik radyasyon ve yüklü parçacıkların uzaya fırlatılmasıyla sonuçlanabilir.

Patlamanın ardından meydana gelebilecek etkiler şöyle:

Elektromanyetik Radyasyon

Güneş patlamasıyla beraber gelen elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları, mikrodalga ve x-ışınları gibi formlarda olabilir. Bu, radyo iletişim sistemlerini etkileyebilir, uydu iletişimini bozabilir ve hatta elektrik hatları üzerinde etkiler gösterebilir.

Koronal Kütle Atılımı (CME)

Güneş patlamalarının bir sonucu olarak Güneş'ten uzaya yüklü parçacıklar da fırlayabilir. Bunlar, koronal kütle atılımları olarak bilinir (CME). Eğer bu yüklü parçacıklar Dünya'ya ulaşırsa manyetik fırtınalara yol açabilirler. Bu durumda radyoaktif parçacıkların atmosferle etkileşimi artabilir ve uydular, uzay araçları veya elektrik sistemleri üzerinde olumsuz etkiler meydana gelebilir.

Aurora

Yüklü parçacıkların atmosferle etkileşimi, kutup bölgelerinde aurora olaylarına yol açabilir. Bu, muhteşem renkli ışık gösterileri olarak görülen Kuzey ve Güney Işıkları'nın oluşmasına sebep olabilir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Neslinur 18 Aralık 2023 15:00

Ne zaman olacaj

Sonraki Haber Yükleniyor...