En son Güneş Fırtınası ne zaman oldu? Güneş Fırtınası Türkiye'yi etkiler mi?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
En son Güneş Fırtınası ne zaman oldu? Güneş Fırtınası Türkiye'yi etkiler mi?

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Güneş fırtınaları ya da jeomanyetik fırtınalar son günlerde sıkça gündeme geliyor. Güneş fırtınaları, Güneş devasa bir parlama ya da taç kütle atımıyla patladığında meydana geliyor. Bilim insanları, 2024'te güneş fırtınalarının çok güçlü olabileceği ve dünya genelinde internetin haftalarca kesilebileceği konusunda uyardı. Bu uyarı sonrası birçok kişi en son Güneş fırtınası ne zaman oldu? Güneş fırtınası Türkiye'yi etkiler mi? sorularına yanıt bulmaya çalışıyor. Başta internet ve elektrik kesintilerine yol açması beklenen Güneş Fırtınası ne kadar sürer, Türkiye’yi etkiler mi? sorusunun yanıtı...

Güneş’te meydana gelen patlamalar sonucu Güneş'in korona adı verilen üst tabakasından uzaya yayılan elektron ve protonlardan oluşan, plazma halindeki yüklü parçacıklara Güneş rüzgarı deniyor. Bu parçacıkların Dünya'nın manyetik alanına etki etmesine de Güneş fırtınası adı veriliyor. NASA tarafından yapılan uyarıların ardından 2024 Güneş fırtınası konusu gündeme oturdu. Bilim insanının yakından takip ettiği galaksi olayları kapsamında Güneş fırtınasının beklendiği açıklandı. Gerçekleşmesi beklenen Güneş fırtınası ile Elektrik, internet kesintileri ve hatta çok sayıda teknolojik alet ve cihazın devre dışı kalacağı endişeye neden oldu. Güneş Fırtınasının 2024 yılının başlarında gerçekleşeceğini öne sürülürken en son güneş fırtınası ne zaman oldu? Ne zaman olacak güneş fırtınası Türkiye'yi etkiler mi sorularını araştırmaya başladı. İşte geleceğin felaketi olarak nitelendirilen Güneş Fırtınası ile ilgili o detaylar?

GÜNEŞ FIRTINASI EN SON NE ZAMAN OLDU?

Eşgüdümlü Evrensel Zaman Dilimi’ne (UTC) göre, sürpriz Güneş fırtınası Dünya'ya 25 Haziran’da gece yarısından hemen önce ulaştı ve 26 Haziran'da günün büyük bölümünde gezegeni etkilemeye devam etti.

Araştırmacılara göre, Eylül 1859’da Güneş’te öylesine güçlü bir patlama oldu ki, elektrik akımları Dünya yüzeyini kasıp kavurdu ve dünyanın dört bir yanındaki telgraf sistemleri işlemez hale geldi. Bu olay geniş çaplı yangınlara ve kargaşaya sebep oldu. O zamandan beri böylesine büyük bir güneş patlaması yaşanmadı. Ancak tarihi kanıtlar, Güneş’in çok daha fazlasını yapacak güce sahip olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, kısmen fosilleşmiş eski ağaçların halkalarında,  güçlü bir güneş fırtınasının kanıtlarını buldu. Uzmanlara göre, bu fırtına 14 bin 300 yıl kadar önce gerçekleşmiş.

GÜNEŞ FIRTINASI TÜRKİYEYİ ETKİLER Mİ?

Güneş fırtınasının dünyayı vurması bekleniyor. Güneş üzerinde yaşanan patlamalar sonucunda yayılan püskürtüler sonucunda, yeryüzünde GPS ve benzeri iletişim ağları olumsuz yönde etkilenmektedir. Bilim insanları Günümüzde böyle bir olayın yaşanması durumunda ciddi sorunlara yol açabileceği açıklandı.  Güneş Fırtınası sonrası Aylarca elektrik gidebilir! Leeds Üniversitesi Matematik Fakültesi'nde uygulamalı istatistik profesörü olan Tim Heaton, "Aşırı güneş fırtınalarının Dünya üzerinde büyük etkileri olabilir. Bu tür süper fırtınalar elektrik şebekelerimizdeki transformatörlere kalıcı hasar verebilir ve aylar süren büyük ve yaygın elektrik kesintilerine yol açabilir," dedi. 

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...