Deprem sonrası altın saatler nedir? Deprem sonrası ilk 72 saat en önemli saat dilim! İşte, dikkat edilmesi gerekenler

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Deprem sonrası altın saatler nedir? Deprem sonrası ilk 72 saat en önemli saat dilim! İşte, dikkat edilmesi gerekenler

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ülkemiz 2023 yılının Şubat ayında deprem felaketiyle karşı karşıya geldi. Binlerce vatandaşımız art arda olan depremlerde vefat etti. Bu süreçte birlik ve beraber içinde olan halk, depremden sonra da deprem konusunda bilgilenmeye ve eğitimler almaya devam etmekte. Deprem sonrası altın saatler nedir, sorusunun yanıtı bu eğitimler kapsamında araştırılmakta.

Deprem sonrası altın saatler nedir, sorusunun yanıtı merak edilen konular arasında yer alıyor. Yaşanan afetlerin ilk dakikalarında herkes kendisi ile başbaşadır. Bu nedenle bizi kendi hazırlığımız ve bilgimizin hayatta tutabileceğinin farkında olmak gerekir. Peki, nedir bu deprem sonrası altın saatler?

DEPREM SONRASI ALTIN SAATLER NEDİR?

Afet sonrası acil yardımlar için geçecek olan ilk 72 saatlik kritik süre altın saatler olarak adlandırılmaktadır. Yaşanan bir felaketin ardından itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin hızlıca olay yerine gelebilmesi mümkün değildir. İlk 72 saat boyunca bilgi birikimimiz ve hazırlığımız bizleri süreci doğru veya yanlış yönetmeye yönlendirir.

ANA ŞOK NEDİR?

Öncü depremlerle artçı depremler arasında meydana gelen ve hepsinden daha şiddetli olan deprem ana şok olarak adlandırılmaktadır.

ARTÇI DEPREMLER NEDİR?

Ana depremden sonra meydana gelen ve ana şokun büyüklüğünü geçmeyen depremler artçı depremler olarak adlandırılmaktadır. Deprem sırasında en hızlı biçimde bulunduğumuz alanda daha önceden belirlediğimiz güvenli yere ulaşmalı, sarsıntı geçene kadar Çök- Kapan-Tutun hareketini yapmalıyız. 

Türkiye jeolojik, meteorolojik ve topografik özellikleri nedeniyle her zaman farklı afet tehlikeleriyle karşı karşıya kalmıştır. Her zaman bu durumlarla karşı karşıya kalabileceğimizi göz önünde bulundururarak  afet ve acil durumlara hazırlıklı olmamız gerektiğini bilmeliyiz. Gerekli önlemler ve eğitimler de bu süreçten önce tamamlanmalıdır. Bu kapsamda deprem sonrası altın saatleri öğrendik. 

DEPREMDEN SONRA İLK 72 SAATTE NE YAPILMALI?

Uluslararası otoriteler tarafından kabul gören ilk 72 saat, birey olarak yardım almaksızın kendi başınıza hayatta kalmanız gereken süre olarak bildirilir. Yerel/ulusal/uluslararası kaynaklarca kabul edilen ilk 72 saat, afetzedeler için son derece önemlidir. Bu süreç içerisinde daha önce hazırlanan yardım çantasının kişinin yanında bulunması gerekir ve kendine kurduğu yaşam üçgeninde nefesini doğru kullanacak şekilde eğitimler alması gerekir.

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...