Çalışma saatleri kısalacak mı? Çalışma saatleri değişiyor mu? Mesai saatleri 6 saate mi düşüyor?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çalışma saatleri kısalacak mı? Çalışma saatleri değişiyor mu? Mesai saatleri 6 saate mi düşüyor?

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Mesai saatlerinde yeni bir düzenleme olup olmayacağı konusu ülkemizde birçok kez gündeme geliyor. Çalışma hayatında olan vatandaşlar çalışma saatleri değişiyor mu? sorusunun yanıtını merak ediyor. Peki, Çalışma saatleri kısalacak mı? Mesai saatleri azalacak mı? Mesai saatleri 6 saate mi düşüyor?

Türkiye’de milyonlarca çalışan, çalışma saatleri ile ilgili yeni bir düzenleme gidilip gidilmeceğini merak ediyor. Haftalık mesai saatlerinin azaltılması yönünde çalışmalar olup olmayacağı bir kez daha gündeme geldi. Gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışma saatlerine yönelik açıklamalarına çevrildi. Türkiye'deki haftalık 45 saatlik çalışma süresi azalacak mı? Çalışma saatleri kısalacak mı? Mesai saatleri 6 saate mi düşüyor? öğrenmek isteyen vatandaşlar internet üzerinde araştırmalarına hız verdi. Peki çalışma saatleri değişiyor mu?  

ÇALIŞMA SAATLERİ KISALIYOR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumdaki açıklamaları çalışma saatlerinde değişiklik sinyali olarak algılanmıştı. Bakan Işıkhan, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracaklarını, sosyal güvenlik mevzuatını da yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceklerini söylemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceğiz." dedi.

ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞİYOR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Vedat Bilgin mayıs ayında yaptığı açıklamada haftalık 45 saat olan çalışma süresinin kısaltılması gerektiğini belirterek, "Çalışma saatlerini yeniden düzenlemek zorundayız" demişti. 

HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ 37,5 SAATE Mİ DÜŞÜYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş Kasım ayında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda haftalık çalışma saatini 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi teklifinin muhalefet tarafından Meclis'e sunulduğunu ifade etti.

TÜRKİYE'DEKİ MESAİ SAATLERİ KAÇ SAAT?

Türkiye'de ise 1936 tarihli İş Yasası ile çalışma süresi günde 8, haftada 48 saat olarak belirlenmiştir. 2003 tarihli, hala yürürlükte olan İş Yasası'na göre de Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu yasaya göre bir yılda bir işçiye en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırılabilir

 

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Raşit13 Aralık 2023 13:48

6 saate düşerse çok güzel olur 4 güne düşmesini beklemiyorum şimdilik

Yeliz13 Aralık 2023 13:47

Türkiye'de bunu uygulamak daha zor olabilir ekonomik açıdan

Sonraki Haber Yükleniyor...