Arsa alan yabancılara vatandaşlık verilecek mi? Yabancılara vatandaşlık şartları değişti mi? Yabancıya arsa satışı nasıl olacak?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Arsa alan yabancılara vatandaşlık verilecek mi? Yabancılara vatandaşlık şartları değişti mi? Yabancıya arsa satışı nasıl olacak?

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına ilişkin Yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Bu gelişme ile yabancılar artık gözüne kestirdiği arsayı alamayacak. Satışlara belirli bir kriter getirildi. Yabancıya vatandaşlık verilmesine ilişkin hükümleri düzenleyen yönetmelik neleri kapsıyor?Yabancıya arsa satışı şartları değişti mi? Arsa alan yabancıların vatandaşlık şartları değişti mi?

Yabancıların vatandaşlık için taşınmaz edinimiuygulamasında değişikliğe gidilerek, arsa satışında vatandaşlık hakkı için "yapı zorunluluğu" şartı getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar sonrası yabancının yatırım karşılığı vatandaşlık almasında tanım daraltıldı. Yabancıların Türkiye'de taşınmaz mal satın alarak Türk vatandaşlığı kazanma uygulamasında hangi değişikliklere gidildiği araştırılmaya başlandı. İşte yabancıya arsa satışı şartları ve yapılan değişikliklere ilişkin detaylar…

YABANCIYA ARSA SATIŞI ŞARTLARI DEĞİŞTİ Mİ?

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına ilişkin Yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Yabancıya vatandaşlık verilmesine ilişkin hükümleri düzenleyen yönetmelikte yer alan ‘döviz tutarındaki taşınmazı’ ibaresi ‘döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı’ olarak değiştirildi. Değişiklikte, 'Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' 'döviz tutarındaki taşınmazı' ibaresinin 'döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı' şeklinde değişti.

Arsa alan yabancılara vatandaşlık verilecek mi? Yabancılara vatandaşlık şartları değişti mi? Yabancıya arsa satışı nasıl olacak?

Arsa alan yabancılara vatandaşlık verilecek mi? Yabancılara vatandaşlık şartları değişti mi? Yabancıya arsa satışı nasıl olacak?

YABANCIYA TAŞINMAZ SATIŞINDA KAPSAM DARALTILDI

Türkiye Değerleme Uzmanı Birliği (TDUP) Başkanı Yaşar Bahçeci, yaptığı değerlendirmede mevcut düzenlemede yer alan “taşınmaz” ifadesi genel bir değerlendirme içerdiği için satışlarda kapsamın belli olmadığını kaydetti. Bahçeci, “Taşınmaz, ifadesi arsayı, tarlayı hepsini kapsıyordu. ‘Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz’ ifadesi ile açıklık getirilmiş oldu. Yabancıya taşınmaz satışında kapsam daraltıldı. Arsa da bir taşınmaz olduğu için köydeki tarlanın, arsanın satışının önüne geçildi. Artık yabancılar gözünü kestirdiği herhangi bir arsayı, tarlayı alamayacak. Belirli bir kriter taşıması gerekecek” dedi.

YAPI ZORUNLULUĞU ŞARTI MI GELDİ?

Yabancıların Türkiye'de vatandaşlık kazanabilmek için artık 400 bin dolar tutarında kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazları satın alması gerekecek.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı (ATEM) Hakan Akçam yönetmelikle ilgili değişikler için  “İlgili değişiklik bundan sonra yabancıların vatandaşlık edinimlerinin boş arsa veya tarım arazi alımları ile olmayacağını ortaya koymaktadır. Yabancıların vatandaşlık edinimi için kat mülkiyeti/kat irtifakı tesis edilmiş yapılar ve müstakil kullanıma konu yapılar ile olabileceği ortaya konuldu. Yabancı uyruklu gerçek kişilere 400 bin doları ve üzeri değerde gayrimenkul satın almaları halinde istisnai prosedürler yoluyla Türk vatandaşlığı kazanma hakkı zaten verilmekteydi. Bu karar ile arsa satışıyla vatandaşlık hakkı kazanmanın kapsamı daraltıldı. Vatandaşlık hakkı kazanmak için arsanın üzerine yapı zorunluluğu getirildi. Türk vatandaşlığı elde etmenin suiistimal edilmesinin önünü kesecek bir değişiklik oldu.” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hasan Doğan 12 Aralık 2023 16:39

Vatandaşlık alma hakları olabilir ama cidden kafasına göre her yeri alamamaları lazım. İsabetli bir karar olmuş

Meryem12 Aralık 2023 16:38

Ülkede malı mülkü olanın vatandaşlık hakkı olabilir bildiğim kadarıyla her yerde böyledir bu

Sonraki Haber Yükleniyor...