Okullara Adabı Muaşaret dersi mi geliyor? Adabı Muaşaret seçmeli mi olacak, kuralları nedir? İşte, yıllık planı
Okullara Adabı Muaşaret dersi mi geliyor? Milli Eğitim Bakanlığınca, okullarda "adabımuaşeret" müfredat kapsamına alındı. Duyuru sonrası milyonlarca öğrenci Adabı Muaşaret için arama yapmaya başladı. İşte en çok yöneltilen Adabı Muaşaret dersi nedir? Adabı Muaşaret sınavı ne zaman? Adabı Muaşaret kuralları nedir? sorularının yanıtı…
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Adabı muaşereti müfredat kapsamına almasıyla dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde "adabımuaşeret", ortaokullarda ise "görgü kuralları ve nezaket" olarak belirledi. Milyonlarca ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi Adabı Muaşaret dersi ile ilgili ayrıntıları öğrenmeye çalışıyor. Peki ama Adabı Muaşaret dersi seçmeli mi olacak haftada kaç gün olacak? Adabı Muaşaret dersi yıllık planı belli oldu mu? Ders kitabı var mı? sorularının yanı sıra Adabı Muaşaret sınavı ne zaman yapılacak? arama motorlarında hızla araştırılıyor. İşte adabımuaşeret müfredatı hakkında bilinmesi gerekenler o detaylar…
ADABI MUAŞARET DERSİ Mİ GELİYOR?
AA'da yer alan habere göre, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), okullarda "adabımuaşeret" müfredat kapsamına alındı. Bakanlık, dersin adını pedagojik uygunluk açısından liselerde "adabımuaşeret", ortaokullarda ise "görgü kuralları ve nezaket" olarak belirledi.Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "adabımuaşeret" dersinin, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "görgü kuralları ve nezaket" dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti.
ADABI MUAŞARET DERSİ SEÇMELİ Mİ?
Adabı muaşeret dersi ortaokullarda tüm kademelerde seçmeli olarak okutulacak. Lise 9. ve 10. sınıflarda 36 saatlik öğretim programı içeren ders, seçmeli dersler kapsamına alındı. Adabımuaşeret dersi öğretim programı, Türk kültürü ve toplumsal gelişmeler göz önünde bulundurularak görgü ve nezaket kurallarının geniş bir bakış açısıyla ele alınmasını sağlayacak biçimde uygulamaya dönük hazırlandı. Ders, iki düzeyde 72 saatlik öğretim programını içeriyor.
ADABI MUAŞARET YILLIK PLANI BELLİ OLDU MU?
Öğretmenler tarafından merak edilen yıllık plana dair MEB tarafından şu bilgiler verildi. Ders, 7 ünitede anlatılacak."Kültürden kavrama adabımuaşeret" adını taşıyan ilk ünite ile öğrencilerin, "edep, görgü, terbiye, medenilik, sabır, zarafet ve nezaket" kavramlarını ve farklı kültürlerden adabımuaşeret ile ilgili örnekleri tanımaları hedeflendi.
"Kişisel tutum ve adabımuaşeret" adlı ikinci ünite ile öğrencilerin, güven verici davranışları ayırt etmeleri ve iyiliğin önemini anlamalarının yanı sıra kişisel bakım ve temizlik kuralları ve ortama uygun giyinmenin önemi anlatılacak.
"Ailede adabımuaşeret" ünitesinde, aile içi ilişkilerde sevgi ve saygının önemi, mahremiyet, Kur'an-ı Kerim ve sünnette anne babaya hürmet, akrabalık ilişkilerinde adabımuaşeret, sevinç ve üzüntüde aile bireyleriyle bir araya gelme gibi konular ve "sılayırahim" kavramının önemi üzerinde durulacak.
Programın en kapsamlı ünitesi olan "toplumda adabımuaşeret" isimli dördüncü ünitede, ortak kullanım alanlarında salon programlarında, okulda, komşuluk ilişkilerinde, ziyaretlerde, misafirlerin karşılanması, ağırlanması ve uğurlanmasında adabımuaşeretin önemine yer verildi.
"İletişimde, teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşeret" adlı beşinci ünitede, kişiler arası adabımuaşeretin yanı sıra teknoloji ve sosyal medya kullanımında adabımuaşeret anlatıldı.
"Doğal kaynakların kullanımı ve çevrenin korunmasında adabımuaşeret" adlı altıncı ünitede atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşüm projeleri, orman yangınlarının önlenmesi için yapılan çalışmalar, çevre dostu projeler gibi uygulamalara değinildi.
"İş ve meslek hayatında adabımuaşeret" adlı son ünitede ise giyim kuşama özen gösterme, görüşmeye zamanında gelme, el sıkma, göz kontağı kurma ve beden diline önem verme gibi davranışların önemi üzerinde duruldu.
ADABI MUAŞARET NEDİR?
Adabı muaşeret Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre görgü kuralları anlamına geliyor. İyi tutum ve davranışlar ile bunları kazandıran bilgi için kullanılan çoğul anlamı adab kelimesinden gelmektedir. Barış içerisinde yaşamak ve birbiri ile uzlaşmak anlamındaki kelime işe muaşeret manasına gelmektedir. Adabı muaşeret bireylerin toplum kesimlerinin birbiri ile sevgi ve dostluk duygusunu güçlendirmek için medeni ve ahlaki davranışlar, görgü ve nezaket kuralları anlamına gelmektedir
Dersin konusu güzel ama liseye geçmiş bir çocuk bunları çoktan öğrenmiş olmalı zaten. İlkokul ve Ortaokul için iyi
Bence bunun için yeni derse gerek yoktu onun yerine Din dersinde konu olarak işlenebilir