21 Aralık’tan sonra gündüzler uzar mı? Gündüzler ne zaman uzayacak? 21 Aralık’tan sonra günler kaç dakika uzar?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
21 Aralık’tan sonra gündüzler uzar mı? Gündüzler ne zaman uzayacak? 21 Aralık’tan sonra günler kaç dakika uzar?

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kış aylarında havanın erken saatlerde kararması ile birlikte günler ne zaman uzayacak sorusu gündeme geldi. 21 Aralıktan sonra gündüzler uzayacak mı? merak konusu oldu. Vatandaşlar 21 Aralık’tan sonra gündüzler uzar mı? sorusunun yanıtını merak ediyor. Gündüzler ne zaman uzamaya başlayacak araştırılıyor. Peki 21 Aralık’tan sonra günler kaç dakika uzar? Detaylar…

21 Aralık ile Kuzey Yarım Küre’de kış başlangıcı yaşanır ve Güney Yarım Küre ise yaz başlangıcına geçer. Kuzey Yarım Küre’de artık gündüzler uzamaya başlar ve gittikçe geceler kısalır.. 21 Aralık tarihinde birkaç gün kala en uzun gece yeniden gündeme geldi. Kış aylarında gündüzlerin kısalmasından etkilenen birçok öğrenci ve çalışan gündüzlerin ne zaman uzayacağını araştırıyor.   21 Aralıktan sonra gündüzler uzayacak mı? 21 Aralıktan sonra günler kaç dakika uzar? Arama motorlarında sorgulanıyor. İşte 21 Aralık’tan sonra gündüzler uzar mı? sorusunun yanıtı…

21 ARALIK’TA GÜNDÜZLER UZAYACAK MI?

21 Aralık'ta kış gündönümü yaşanıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 21 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.

GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Güneş, yılda iki defa dönencelere dik açıyla geldiğinde, bir yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken diğer yarımkürede en uzun gece yaşanır ve bu olay, "gündönümü" olarak bilinir.  Kış gündönümünde (21 Aralık), güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en uzun gün, kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

Yaz gündönümünde ( 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar. Bu tarih, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en kısa olduğu gündür.

EKİNOKS TARİHLERİ

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (yengeç ekinoksu): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

21 Aralık (oğlak ekinoksu): 21 Aralık'ta yılın en uzun gecesi yaşanır. Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir ve güney yarım kürede yaz, kuzey yarım kürede ise kış başlar.

 

 

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...