21 Aralık en uzun gün mü? Bu gece en uzun gece mi? 21 Aralık’ta ne olur?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
21 Aralık en uzun gün mü? Bu gece en uzun gece mi? 21 Aralık’ta ne olur?

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Kış ayının başlangıcı olarak sayılan 21 Aralık'ta ne olduğu merak ediliyor. 21 Aralık’ta en uzun gün mü yaşanacak? Günler artık uzayacak mı sorusu gündem oldu. Vatandaşlar bugünün 21 Aralık olması nedeniyle En uzun gün ne zaman, bugün mü bu gece mi? Sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar…

21 Aralık 2023 en uzun gece mi yaşanacak? En kısa gündüz bugün mü? soruları bugünün 21 Aralık olması nedeniyle merak konusu oldu. Aralık ayının son günleri ile beraber vatandaşlar kış aylarının başlangıcı olarak bilinen 21 Aralık günü için araştırmalar yapıyor. Peki, 21 Aralık'ta ne olur? 21 Aralık'ta günler uzar mı kısalır mı? 21 Aralık en uzun gün mü? Detaylar haberimizde.

21 ARALIK EN UZUN GÜN MÜ?

21 Aralık’ta (Bugün) Güney yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey yarımkürede ise en uzun gece yaşanır.  Bu yıl en uzun gece 21 Aralık 2023 tarihinde olacak. Yani bu gece 21 Aralık Perşembe gecesi en uzun gece olacaktır.

21 ARALIK’TA NE OLUR?

21 Aralık'ta kış gündönümü yaşanıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 21 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

Güneş, yılda iki defa dönencelere dik açıyla geldiğinde, bir yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken diğer yarımkürede en uzun gece yaşanır ve bu olay, "gündönümü" olarak bilinir.  Kış gündönümünde (21 Aralık), güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en uzun gün, kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

 

 

 

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...