DGS taban puanları belli oldu mu? 2023 DGS başarı sıralamaları ve kontenjanları

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
DGS taban puanları belli oldu mu? 2023 DGS başarı sıralamaları ve kontenjanları
Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

2023 DGS taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralamaları gündemin en sıcak konularından biri olmaya devam ediyor. Lisans eğitimini tamamlamak isteyen adaylar, hangi okulların hangi bölümlerine kaç puan alarak girebileceklerini araştırıyor. İşte detaylar...

2023 DGS için geri sayım devam ederken, adaylar lisans eğitimleri için hangi okulları ve bölümleri seçeceklerini düşünmeye başladılar. 2023 yılında DGS 16 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek. 2023 DGS puanları, okulların istediği başarı sıralaması merak konusu oldu. ÖSYM sınavın ardından tercih kılavuzunu yayınlayacak. DGS tercihi yapacak adaylar, 2022 yılının taban puanlarını baz alacak.

2023 DGS TABAN PUANLARI BELLİ OLDU MU?

2023 DGS taban puanları ve okul başarı sıralamaları en çok merak edilen konuların başında geliyor. Sınavın ardından ÖSYM tercih kılavuzunu yayınlayacak ve puanlar belli olmaya başlayacak. Bu sene tercih yapacak adaylar, 2022 yılının taban puanlarını referans alacak.

ÖSYM’nin DGS adayları için hazırladığı puan ve kontenjan tablosuna bakarak girmek istediğiniz okulların taban puanlarını, kontenjanlarını ve başarı sıralamalarını öğrenebilirsiniz.

2023 DGS TABAN PUANLARI LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

2023 DGS TABAN PUANLARI! 2023 DGS taban puanları belli oldu mu? İşte 2023 DGS başarı sıralamaları ve kontenjanları... - 1. Resim

2023 DGS PUANI NASIL HESAPLANIR?

DGS puanları şu şekilde hesaplanmaktadır:

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

ÖNLİSANS BAŞARI (ÖBP) PUANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

DGS'ye başvuran adayların yalnızca sınavdan aldığı puan değil, aynı zamanda önlisans boyunca aldığı not ortalaması da önemlidir. Her aday için Önlisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır.

50'nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100'lü not sistemine dönüştürülecektir.

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

2023 DGS TABAN PUANLARI! 2023 DGS taban puanları belli oldu mu? İşte 2023 DGS başarı sıralamaları ve kontenjanları... - 2. Resim

DGS'DE 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen her sınavda olduğu gibi DGS’de de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür).

DGS'DE HANGİ KONULAR ÇIKIYOR?

Matematik:

Temel Kavramlar (Sayılar)

Rasyonel Sayılar ve Ondalık Kesirler

Sayı Sistemleri ve Basamak Kavramı

Asal Çarpanlar ve Tam Bölen Sayısı

Bölme ve Bölünebilme Kuralları

Faktöriyel

Obeb (Ebob) ve Okek (Ekok)

Denklem Çözme

Basit Eşitsizlikler ve Sıralama

Mutlak Değer

Üslü Sayılar

Kareköklü Sayılar

Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlikler

Oran Orantı

Sayı Problemleri

Kesir Problemleri

Sayfa Problemleri

Saat Problemleri

Yaş Problemleri

Yüzde Problemleri

Kar ve Zarar Problemleri

Faiz Problemleri

Karışım Problemleri

Hız Hareket Problemleri

İşçi ve Havuz Problemleri

Kümeler

Fonksiyonlar

İşlem

Modüler Aritmetik

Permütasyon

Kombinasyon

Olasılık

Sayısal Mantık

Geometri:

Geometrik Kavramlar ve Doğruda açılar

Çokgenler ve Dörtgenler

Çember ve Daire

Analitik Geometri

Katı Cisimler

Türkçe:

Sözcükte Anlam

Cümlede Anlam

Paragraf

Anlatım Bozuklukları

Sözel Mantık

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
iyi günler dgs den hukuku geçişte kontejanlar düştümü öyle bir duyum aldım 4 Temmuz 2023 08:54

iyi günler dgs den hukuka geçişte kontejan sayısı düştümü öyle bir duyum aldım

Sonraki Haber Yükleniyor...