Zirvede ibadet heyecanı

Zirvede ibadet heyecanı

GÜNDEM Haberleri

İhramdan çıkan hacı adayları Arefe için gün sayıyor, vakitlerinin çoğunu mübarek mekânlarda ibadet ederek geçiriyor.

Peygamber efendimizin mübarek ömürlerini geçirdiği, İslamiyet'in doğduğu bu topraklarda insan yürürken adeta ürperiyor. Zamanlarını genellikle Kabe-i Muazzama'nın bulunduğu Harem-i Şerif'te geçiren ve bol bol nafile tavaf ve say yapan hacı adayları, arta kalan zamanlarında ise Mekke-i Mükerreme'nin diğer mukaddes beldelerini ziyaret ediyor. En çok rağbet edilen ziyaret yerlerinin başında Peygamber Efendimiz'in doğduğu mübarek ev geliyor. Sabah namazını Cebel-i Nur dağında eda etmek için zirveye tırmanan hacı adaylarının yolculuğu ise henüz güneş doğmadan başlıyor. Hira mağarasının yer aldığı alana varmanın coşkusunu yaşayan hacı adayları, gün aydınlanırken Mescid-i Haram'ı ve Mekke'yi kuş bakışı izleme imkânı buluyor. Ezanın okunmasının ardından topluca sabah namazı kılan hacı adayları, daha sonra zirveden yaklaşık 20 metre aşağıdaki dik kayalıklarla çevrili Hira mağarasına inerek şükür namazını kılıp, dualarını yapıyor.

nbsp;Zirvede ibadet heyecanı


Peygamber Efendimizin mübarek eşleri Hazret-i Hatice Validemiz, Peygamber Efendimiz ile Hazret-i Ebû Bekir'in Hicret ederken sığındıkları Sevr Mağarası'na her gece yiyecek götüren mübarek sahabe, Hazret-i Ebû Bekir'in kızı Esma Binti Ebu Bekir ve Mekke'nin ilk emiri olan oğlu Abdullah bin Zübeyr ile daha ismi ve kabri belli olmayan binlerce sahabenin medfun bulunduğu Cennetül Mualla'nın durumu yine içler acısı. Enva-i çeşit kroki, muhtelif rivayetler ve el yordamıyla bulunan kabirlerde dua etmek ise Suudlar yüzünden bin bir çile... Daha da enteresanı hangi millet hangi kabri ziyaret ediyorsa o kabrin başında mutlaka o dili bilen bir görevli sözde irşad edip dua için açılan ellere müdahale ediyor. Bu ziyaret mahallerinin dışında Sevr mağarası, Cin Mescidi ve Arafat'ta bulunan Hazret-i Adem ile Hazret-i Havva'nın yeryüzünde ilk buluştukları yer olan Cebel-i Rahme Tepesi ziyaretçi akınına uğruyor.


nbsp;Zirvede ibadet heyecanı


NOTLAR...
15 tır dolusu sıcak yemek
gt; Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının görevlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmeleri için 5 bin görevliyle hizmet veriyor. nbsp;
gt; 368 sağlık personelinin görev yaptığı Mekke ve Medine'deki hastanelerde şu ana kadar 53 bin civarında poliklinik hizmeti sunuldu.
gt; Kronik böbrek yetmezliği bulunan 34 hacı adayı otellerinden ambulansla alınıp diyalize sokuluyor.
gt; 57 bin hacı adayına günlük sıcak yemek çıkarmak için 130 personel gece gündüz çalışıyor. İçlerinde gıda mühendisleri ve diyetisyenler de var.
gt; Türk usulü yapılan sıcak yemeklerin dağıtımı için özel olarak tasarlanmış 15 tır çalışıyor.
gt; Her kafilede bir bayan bir erkek din görevlisi hizmet veriyor. Kur'an-ı kerim okumayı bilmeyen hacı adayları için özel dersler de veriyorlar.
gt; Hacı adaylarını Mescid-i Haram'a oradan tekrar otele ring usulüyle götüren 80 servis aracı 24 saat hizmet veriyor.
gt; Hacı adaylarının Tevriye gününden itibaren 170 noktadan araçlarla Arafat'a ulaşımları sağlanacak.

Osman SAĞIRLI / nbsp;MEKKE



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...