Zırh kalktı, düğmeye basıldı! Özde temizlik

Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar HSYK tarafından görevlerinden uzaklaştırıldı
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi yılın son toplantısında, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılarla ilgili ihraç talepli dosyaları görüştü. HSYK 3. Dairesi, haklarında çok sayıda şikayet bulunan Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki inceleme kararını, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın izin vermesinin ardından soruşturmaya dönüştürmüştü. İddiaları görüşen HSYK 2. Dairesi, müfettiş raporlarında "Kusurlu, uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzuna ve saygınlığına zarar vermekle" suçlanan dört savcı için, haklarındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar 'görevden uzaklaştırma' kararı verdi.
'YARGININ İTİBARINA ZARAR VERİR'
2'ye karşı 5 oyla alınan kararla ilgili açıklama yapan HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç'in görevde kalmalarının, "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği sonucuna vararak, soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırıldıklarını" söyledi. "Eylemler nedeniyle tedbire gerek var mı buna da bakıyoruz" diyen Yılmaz şöyle devam etti: "Alınacak tedbir ya görevden uzaklaştırma ya da yer değiştirme şeklinde oluyor. Soruşturma yapılanın göreve devamı, soruşturmanın selametine veya yargı erkinin nüfuz veya itibarına zarar vereceği itibarı oluşursa bu iki tedbir kararından birini veriyoruz. Burada, savcıların yürüttüğü soruşturma tamamlandığı için soruşturmanın selameti açısından değil, 'yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar' söz konusu. Bu nedenle 4 savcının, yasa gereğince görevden uzaklaştırmalarına karar verdik."
Karara üyeler Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in muhalif kaldığını açıklayan 2. Daire Başkanı Yılmaz, savcıların itiraz hakkı bulunduğunu hatırlattı.
'MESLEKTEN İHRAÇ' ÇIKABİLİR
2. Daire yılbaşından sonra da savcılar Öz, Akkaş, Kara ve Yüzgeç hakkında yürütülen disiplin soruşturmasıyla ilgili kararını verecek. Daire, dört savcı hakkındaki iddiaları araştıran HSYK Başmüfettişinin hazırladığı rapordaki iddiaları kabul ederse uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ya da meslekten ihraç gibi cezalardan birini verebilir.
ÖZEL YETKİSİ VARDI
Nereden nereye!
Ergenekon'un kudretli savcısı Zekeriya Öz, hem kararlarıyla hem "Z" harfli kemeriyle çok konuşuldu. Adını Ergenekon davasıyla duyuran Zekeriya Öz, son dönem hukuk tarihinin en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Aralarında kuvvet komutanın da bulunduğu birçok ismin tutuklanması emrini verdi. 2011 yılında İstanbul Başsavcı Vekilliğine getirildi. 17- 25 Aralık soruşturmasının koordinatörlüğünü yürüttü. Soruşturma devam ederken İstanbul Emniyeti'ne gidip gözaltı yapmayan polislere gözdağı verdi. Ekim 2013'te yaptığı Dubai seyahatinin 77 bin liralık faturasını iş adamı Ali Ağaoğlu'na ödettiği gerekçesiyle HSYK 1. Dairesi tarafından Bakırköy Adliyesi'ne başsavcı vekili olarak gönderildi. Bir ay sonra da Bolu'ya düz savcı olarak atandı. İş takibi için Fatih Belediyesi'ni bastığı da hakkındaki iddialar arasındaydı. Öz, Bolu'ya gönderildikten sonra özellikle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında tehdit dolu tweetler atmaya başladı. Ancak hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Erdoğan, bu durumu seçim meydanlarında sert sözlerle eleştirdi. Öz hakkındaki iddiaların Eski 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici tarafından sümen altı etildiği belirtildi. Nitekim dönemin HSYK Birinci Başkanvekili İbrahim Okur "Üye arkadaşlarımız arasında Zekeriya Öz'e dokunanlara dokunmak için buradayım diyenler bile vardı" şeklindeki sözleriyle savcının HSYK içinde kollandığına işaret etti. HSYK'nın üyelerinin değişmesiyle birlikte Öz'ün 'dokunulmazlığı' da kaldırıldı. Zekeriya Öz, görevden alındığını duyar duymaz Bolu Adliyesi'ndeki odasını toplamaya başladı. Kararı değerlendiren Öz, twetter'a "Milletimin hakkını hırsıza yolsuza yedirmediğim için verdiğim mücadele sonucunda sürülmem ve görevden alınmam büyük bir şereftir. Yürütmenin boyunduruğu altına girmiş bağımlı yargı, tüm aşamalarıyla teşekkül etmiştir" diye yazdı.
MUAMMER AKKAŞ
Bildiri dağıtmıştı
Muammer Akkaş, 17 Aralık'ın ikinci dalgası olarak kabul edilen ve büyük projeleri yürüten iş adamlarının hedef alındığı 25 Aralık soruşturmasını yürüten savcıydı. Operasyon için kolluk güçlerine talimat verdi. Ancak güvenlik güçleri kendisini dinlemedi. Bunun üzerine savcı adliye önüne çıkarak üniversite öğrencileri gibi bildiri dağıttı. Erdoğan'ın bu hareketi sebebiyle "Adaletin yüz karası" diye eleştirdiği Akkaş, HSYK tarafından Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı'na düz savcı olarak atandı. Açığa alınma kararını değerlendiren Muammer Akkaş, "Hayırlısı olsun. Söyleyeceğimiz bir şey yok. Bu süreç bir yıl önce mitinglerde söylenen şeyler bir yıl sonra gerçekleşti. Karar bize tebliğ edilmedi. Tuzun koktuğu yerdeyiz" dedi.
CELAL KARA
Kimseyle görüşmedi
17 Aralık soruşturmasını yürüten Celal Kara, önce İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi'ne duruşma savcısı olarak, daha sonra Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcılığı'na atandı. Kara'nın 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği belirtilmişti. Gazetecilere yönelik peş peşe davalar açan Kara, dün açıklama yapmadı.
MEHMET YÜZGEÇ

Haksız gözaltı yaptı
17 Aralık soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yüzgeç, dosya elinden alınarak Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcısı olarak atanmıştı. Yüzgeç somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı.
Ebru Karatosun ANKARA