Zelenskiy'den sonra Putin de geliyor: Barış için her yolu deniyoruz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Zelenskiy'den sonra Putin de geliyor: Barış için her yolu deniyoruz

Gündem Haberleri

Esir değişiminden tahıl anlaşmasına kadar birçok konuda iki ülke ile görüşebilen tek ülke Türkiye... Savaşın yol açtığı tahribatların giderilmesi konusunda önümüzdeki günlerde yeni adımların atılması gündemde.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Rusya-Ukrayna savaşını sonlandırmak için en yoğun çabayı gösteren Türkiye, gelinen aşamada barış girişimlerini artırdı. Esir değişiminden, tahıl anlaşmasına kadar birçok konuda iki ülke ile görüşebilen tek ülke olan Türkiye’nin, savaşın yol açtığı tahribatların giderilmesi konusunda da önümüzdeki günlerde yeni adımlar atması bekleniyor.

Önceki gün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i ağırlayan Erdoğan, barış mesajlarını yinelerken, ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Türkiye’de misafir etmeye hazırlanıyor.

Savaşın başından itibaren taraf olmayan ve her iki ülkeye de eşit mesafede duran Türkiye, yoğun diplomasi trafiğini sürdürecek. İki ülke arasında savaşın müzakere yoluyla sonlandırılması ve Karadeniz’in barış denizi hâline getirilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e ‘Onurlu çıkış’ tezini yeniden gündeme getireceği belirtiliyor.

MÜTEAHHİTLERİMİZ HAZIR

Bu arada savaşın ortaya çıkardığı tahribatın giderilmesi için Türkiye ve Ukrayna arasındaki yeniden inşa anlaşmaları kapsamında önümüzdeki günlerde yeni adımların gelebileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ukrayna’nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz. Ukrayna’da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır” derken, Türk müteahhitler de Ukrayna’daki yeni projelerde rol almak için hazır durumda bekliyor.

Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası, Rusya’nın işgaliyle ortaya çıkan yıkımı telafi etmenin 411 milyar doları bulacağına yönelik tahminde bulunmuştu. Savaşın başından bu yana Türk müteahhitleri Ukrayna’da 3,2 milyar dolar değerinde 50 projede yer aldı. Önümüzdeki günlerde Ukrayna’nın sürdürülebilir şekilde yeniden inşası ve toparlanmasına katkıda bulunacak mali çerçevenin tasarlanması üzerinde çalışmaların başlayacağı belirtiliyor.

YOLLAR YAPILIYOR

Ukraynalı yetkililer, çok acil bazı köprü ve tünel projelerinin, özellikle de Dinyeper Nehri’nden Kiev’e bağlantı yolu üzerindeki tahrip olmuş altyapı projelerinin savaşın sürmesine karşın devam ettirilmesini istiyor. Türk müteahhitlik firmaları bu projelerin yapımında şu anda rol üstlenmiş durumda.

Öte yandan Avrupa Birliği’nde, Rusya’nın dondurulan 200 milyar avrosunu Ukrayna’nın yeniden inşa faaliyetlerine kullanılması gündeme gelmişti.  AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonunun dondurulan varlıklarla ilgili teklif hazırlayacağını söylemişti.

Rusya’nın Ukrayna’daki büyük yıkımdan sorumlu olduğunu ve bunun bedelini ödemesi gerektiğini belirten von der Leyen “Ukrayna’nın altyapısının büyük bir bölümünü yok eden Rusya’nın, bunun onarımına ve yeniden inşasına katkıda bulunmaması söz konusu olamaz” demişti.

Zelenskiy'den sonra Putin de geliyor: Barış için her yolu deniyoruz

COŞKUN BAŞBUĞ: BU İŞİ ÇÖZEBİLECEK TEK ÜLKE TÜRKİYE

Güvenlik Politikaları Uzmanı Coşkun Başbuğ: Dikkat edilirse Sayın Erdoğan’la görüşme talebi Zelenskiy’den geldi. Çünkü Türkiye hem Rusya’yla hem Ukrayna ile görüşebilen tek ülke. Erdoğan iki liderle görüşebilen tek lider. Dolayısıyla savaş zaten kilitlendi, yıprandı, Ukrayna halkı bezdi, Rusya halkı bezdi. Ukrayna bizim için stratejik bir ülke.

Daha Zelenskiy gelmeden Kremlin açıklama yaptı, ‘Önümüzdeki günlerde Erdoğan ve Putin görüşmesi gerçekleşecek’ diye. Bence görüşme ağustosa kalmayacak şekilde daha hızlı şekilde ilerleyecek. Önemli gelişmelerin yaşanacağını düşünüyorum. Ukrayna ve Rusya, Türkiye’nin dediği şekilde hareket ederse bu işin içinden çıkarlar. Türkiye adil ve tarafsız ve hakemliği iki ülke tarafından da kabul gören bir ülke. İkisine de eşit mesafedeyiz. Türkiye’nin samimiyetini çok iyi biliyorlar. Bu işi çözebilecek tek ülke, Türkiye.  

ULUÇ ÖZÜLKER: BU KONUDA ÇOK İYİ PARTNERİZ

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker: Aslında Putin ile yapılacak bir anlaşmanın, uzlaşmanın gerekli olduğunu Zelenskiy de biliyor artık. Zelenskiy kendi görüşlerini Cumhurbaşkanı’mızla ele aldı. Türkiye bu konuda çok iyi partner. Çünkü bugüne kadar denge politikaları kapsamında Rusya ile Ukrayna savaşırken NATO’nun esiri olmadan bugüne kadar her iki tarafın da güvenini devam ettirecek şekilde ayakta tutan Türkiye’dir, bir başka ülke yok.

Eğer Zelenskiy’nin karşı tarafa intikal etmesini istediği danışma ihtiyacı duyduğu konular varsa Türkiye’den başka ülke yok. Bu bölgelerde birtakım düzeltmeler yapılarak ara yol bulunabilir mi, niye olmasın? Harita üzerinde birtakım düzeltmeler yapılmak suretiyle karşılıklı tavizleşerek bir yere gidilebilir. Bunun ötesinde Rusya’nın topyekûn buralardan çekilmek istemesi imkânsız.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...