Yüzyılın felaketi, köyleri de yıktı! "Havada kırmızı şerit gördük"

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yüzyılın felaketi, köyleri de yıktı! "Havada kırmızı şerit gördük"

Gündem Haberleri

Hatay'da depremin yuttuğu Akbez köyü sakinleri "Yerin altından yükselen o korkunç homurtu öncesi, havada kuzeyden güneye çekilmiş gizemli, kırmızı bir şerit gördük" dedi.

YILMAZ BİLGEN DEPREM BÖLGESİNDE - Depremin en ağır tahribatı yaptığı Hatay’da bir köy tamamen yok oldu. Türkiye gazetesi, evlerin tamamına yakını yıkılan Hassa ilçesinin dağ köylerinden Akbez’e girdi ve felaketi yerinde görüntüledi. Köy muhtarı Bilal Demir, yüzlerce yıllık tarihe sahip köyde 300 evin tamamen yıkıldığını ya da oturulamaz hâle geldiğini anlattı. Depreme toplam 70 kurban verdiklerini söyleyen muhtar Demir "Türkiye’de bu ölçekte zarar gören ikinci bir yerleşim yeri yok" ifadesini kullandı.

HAYALETE DÖNDÜ

Akbez köyünü çevreleyen Kuşçu ve Gülpınar dağlarından deprem anında kopan kayalar, köyün dış dünyayla bağını koparmış. Meşakkatli bir yolculuğun ardından köy girişiyle başlayan enkaz görüntüleri, merkeze doğru tırmandıkça vahametin boyutunu daha net gösteriyor. Tam merkezde bütün ihtişamıyla tamamen çökmüş hâldeki cami, okul ve belediye binası, daha sonra karşılaşılacak korkunç manzaranın habercisiydi.

"SEVDİKLERİMİ YUTTU"

Yıkık bir viraneden kalan temel taşında başını iki elinin arasına alarak gözyaşı döken 66 yaşındaki Mahmut Cankır "Buna da şükür, Allah’tan gelene bin şükür" diyerek karşıladı bizi. "Tam 7 yakınımı bu enkaza kurban verdim" diyen Mahmut Amca "Duyduğum uğultu ve öfke kusan sarsıntı sonrası 2 gün hiçbir şey hatırlamadım. Bu deprem, köyümü, tarihimi, sevdiklerimi yuttu. Her şeye rağmen isyan hakkımız yok. Bu musibetler, bizi daha fazla Allah’a yakınlaştırmalı. Kendi nefis muhasebemizi yapmalıyız" şeklinde açıkladı içinde bulunduğu durumu.

Yüzyılın felaketi, köyleri de yıktı! "Havada kırmızı şerit gördük"Yılmaz Bilgen Hatay'ın Hassa ilçesindeki Akbez köyüne gitti, felaketi yerinde görüntüledi.

BÜTÜN KÖY GÖRMÜŞ

Akbez dağ köyünün doğusu, batısı, güney ve kuzeyi fark etmeksizin tamamı dehşetin izlerini taşıyor. Köyün sırtını yasladığı Gültepe’ye tırmanan yolda rastladığımız Şahinkaya ailesini de komple çökmek üzere olan göz bebeği evlerine umutsuzca bakarken gördük. Evin reisi Yakup Şahinkaya "Daha 3 gün önce aramızda olan birçok akrabamı, enkazları ellerimizle kazıyarak çıkardım. Eşim namaz hazırlığı için deprem saati sıralarında kalkmış. İlk sallanma anında bizi de kaldırdı ve can havliyle kendimizi sokağa attık. Evim ve önünde duran arabam mahvoldu. Ben, iki kızım ve bir oğlum hafif yaralanmayla  kurtulduk" diye konuştu.

Yakup Şahinkaya’nın eşi Saliha Şahinkaya ise yerin altından yükselen o korkunç homurtu öncesi havada kuzeyden güneye çekilmiş gizemli, kırmızı bir şerit gördüklerini söyledi. Aynı olayı, köyde hayatta kalmayı başaran başka isimler de teyit etti.

Saliha Hanım 3 gündür sadece kek ve meyve suyuyla beslendiklerini belirterek, evlatlarını kendisine bağışladığı için Allah'a hep dua ettiğini dile getirdi.

Hayatta kalan Akbezliler gece köy meydanına inip tanıdıklarına ait araçlarda sabahlıyor. Yozgat’ın Sorgun Belediyesi de köy meydanına kurduğu çadırla bir yandan yemek dağıtırken resmî özel birçok kurum da yaraları sarmak için köye yardım malzemesi taşıyor. 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...