Yurtdışında okuyanlara Türkiye'de sınavsız üniversite

Yurtdışında okuyanlara Türkiye'de sınavsız üniversite

GÜNDEM Haberleri

Bakanlar Kurulu, yurtdışında lise eğitimi görmüş Türk vatandaşlarının Türkiye'de üniversite eğitiminden ücretsiz yararlanmalarının önünü açtı.

Bu öğrenciler üniversite sınavından da muaf tutuluyor. Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında öğrenimine ülkemizdeki üniversitelerde devam eden veya yeni kayıt yaptıracak olan ortaöğretimlerini yurt dışında bitirmeleri şartıyla Türk vatandaşı olan öğrenciler, öğrenci katkı payı ödemeyecek. YÖK, bu yasa değişikliğinin dışında geçen yıl, yayınladığı yönetmelikle, yabancı öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinin birinci, ikinci öğretimleri ile uzaktan eğitim ve açık öğretim programlarında kontenjan ayrılmasını kararlaştırmıştı. Böylelikle yurtdışında okuyan öğrencilere sınavsız üniversite yolu açılmıştı. Uygulama bu sene başladı. Başvuru şartlarında ise ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. TC veya KKTC uyruklu olup lise öğreniminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar başvuru yapabilecek. Yabancı öğrenciler gibi Türk vatandaşı olan öğrenciler de önümüzdeki yıldan itibaren eğer Türkiye ve KKTC dışında bir ülkeden lise diploması alır ise istedikleri üniversiteye kayıt yaptırma şansı yakalayacak. Üniversiteler, kendi kabul şartlarını belirleyecek ve YÖK onayı dışında şart aranmayacak. 31 Ağustos 2013'te Bakanlar Kurulu kararı ile bu öğrencilerden harç ücreti alınmaması da karara bağlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...