Yunanistan'ın aklı Tayfun'da kaldı! Milli balistik füzeyi analiz ettiler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yunanistan'ın aklı Tayfun'da kaldı! Milli balistik füzeyi analiz ettiler

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin yerli ve milli balistik füzesi Tayfun, Yunanistan basınında gündem olmaya devam ediyor. Tayfun'un test atışlarını okuyucularına manşetten veren komşu basını, milli füze Tayfun'u yine mercek altına aldı.

Tayfun füzesi, dünya basınının gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Türkiye'nin ilk yerli ve milli balistik füzesi olma niteliğini taşıyan Tayfun, sık sık Yunan medyasının da radarına giriyor. Kıbrıslı Rum bir analist Türk füzesine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, yerli ve milli üretim olan Tayfun balistik füzesini ele alan bir Kıbrıslı analist ve Yunan gazetesi, hem Tayfun hem de diğer insansız araçlarıyla Türkiye'nin Yunanistan adalarını ve altyapılarını kolaylıkla alt edebileceğine vurgu yaptı.

Yunanistan'ın aklı Tayfun'da kaldı! Milli balistik füzeyi analiz ettiler

"TÜRKİYE'NİN ÇEŞİTLİ PLANLARI VAR"

Yabancı basın, Türk savunma sanayiindeki yenilikleri sıklıkla dile getiriyor. Türkiye'deki gelişimleri takip edenlerin başında ise Yunanistan geliyor.

Bir Yunan kanalına konuşan ve Türklerin gizli planını ifşa ettiğini iddia eden Kıbrıslı bir analist Türkiye'nin Yunanistan'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni (MEB) ele geçirmeye çalıştığını iddia etti.

Analist Yannos Charalambidis Simerini, "Türkiye'nin Küçük Asya kıyıları için çeşitli planları var" dedi.

Simerini'nin iddialarını gazetesine taşıyan Pentapostagma ise bunun gerekçesi olarak ROKETSAN tarafından üretilen ve dünyada oldukça ilgi gören Tayfun Balistik Füzesi'ni gösterdi.

Haberde, "Türkiye'nin en uzun menzilli füzesi Tayfun'da yeni gelişmeler yaşanıyor. ROKETSAN'ın açıklamasına göre Tayfun ile ilgili çok güzel haberler geliyor" denildi.

“1974'TEN BU YANA OLAN 'EN SICAK YAZ' OLACAK”

Gazetenin yorumuna göre Türkiye, Doğu Akdeniz'de çeşitli planlara sahip; bu nedenle de 2023 yaz dönemi 1974'ten bu yana olan 'en sıcak yaz' olacak.

Bunun yanı sıra Türkiye'nin ürettiği insansız araçlara da dikkat çeken Pentapostagma, "Türkiye, Yunan adalarının karşısında insansız tekneler ve mini denizaltılar ile Küçük Asya kıyılarında üsler yapmayı planlıyor, hatta Yunan altyapısını insan olmadan vurabilir bile" dedi.

Yunanistan'ın aklı Tayfun'da kaldı! Milli balistik füzeyi analiz ettiler

Öte yandan Tayfun balistik füzesi ya da insansız araçları Yunanistan'ın iddia ettiği gibi Yunan adalarının işgali için üretilmiş araçlar değil. Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlık Yunanistan'ın hukuksuz bir biçimde yıllardır gerçekleştirdiği ihlallerden kaynaklanıyor.

TAYFUN'UN EN ÖNEMLİ BİLEŞENLERİ YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİYLE ÜRETİLDİ

ROKETSAN tarafından geliştirilen Tayfun için 18 Ekim 2022 tarihinde Rize-Artvin Havalimanı'nda ilk kez test atışı yapıldı.

Füzenin en önemli bileşenlerinden olan roket motorları ve yakıtları, tamamen ROKETSAN mühendisleri tarafından milli imkanlarla geliştirildi.

BALİSTİK FÜZELER NEDEN ÖNEMLİ?

Balistik füzelerin imha edilmesi, atmosfere girdikten sonra elde ettikleri hız sebebiyle çok zor. Bu sebepten ötürü uzayda, yani hedef yönelmeden önce imha edilmeleri gerekiyor. Bunun için de anti-balistik füzeler mevcut ancak onlar da çok yüksek birim maliyete sahipler. Ayrıca uzayda imha edilmeleri için çok gelişmiş sensör ağı gerekiyor. ABD ve Rusya başta olmak üzere oldukça az ülke anti-balistik füze teknolojisine sahip.

Yunanistan'ın aklı Tayfun'da kaldı! Milli balistik füzeyi analiz ettiler

Bu durum Yunanistan'ın Tayfun'u ilk defa ele alışı değil. Geçtiğimiz yıllarda da benzer haberlere Yunan medyasında yer verilmişti. Özellikle Tayfun'un ikinci atışı komşuda dikkat çekmişti.

Yunan gazetesi iEidiseis'te "Türkiye'de aynı yerden ikinci atış" denileren Tayfun'la ilgili bilgilere yer verilmişti.

Başka bir Yunan gazetesi olan Proto Thema'da da Türkiye'de Tayfun'un ikinci kez atıldığı ifade edilmişti.

Investing.com ise "Türkiye, kısa menzilli balistik füze Tayfun'u denedi" başlıklı bir haberine yer vermişti.

Yunanistan'ın aklı Tayfun'da kaldı! Milli balistik füzeyi analiz ettiler

In.gr ROKETSAN'ın yayımladığı yeni videoya haberinde yer vererek "Türkiye, ilk kısa menzilli balistik füzesini geçen ay ikinci kez ateşledi" sözlerine yer vermişti.

Haberde aynı zamanda Tayfun'un niçin Sinop değil de Rize'de ateşlendiği de sorulmuştu. Gazete, Türkiye'nin Sinop'ta genelde uzun menzilli füzeleri ateşlediğini ifade etmişti.

Yunanistan'ın aklı Tayfun'da kaldı! Milli balistik füzeyi analiz ettiler

Aynı zamanda Tayfun balistik füzesinin seri üretime geçildiğini de söylenerek, "Bu füzeler konvansiyonel, nükleer, kimyasal ve biyolojik savaş başlıklarının tamanını taşıyabilir" denilmişti.

News Arounds Gr de Tayfun'dan bahsetmişti. Aynı zamanda Tayfun'un seri üretiminin de gerçekleşeceğini ifade etmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Sabah gazetesi 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...