Yunan basını işaret etti: Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde iki kritik görüşme

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yunan basını işaret etti: Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde iki kritik görüşme

GÜNDEM Haberleri

Litvanya'daki NATO zirvesinde olumlu gelişmelerin yaşandığı Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin kaderini belirleyecek iki kritik görüşmenin tarihi belli oldu. Zirveyi takip eden Yunan Kathimerini gazetesi, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geleceği için Eylül ve Kasım aylarında yapılması planlanan görüşmelere dikkat çekti.

Vilnius'taki NATO zirvesinde pek çok dünya lideriyle görüşme gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomatik hamleleri Türkiye ve Dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. 

Bu görüşmeler kapsamında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile de bir araya gelen Erdoğan, iki ülke arasında yeni bir dönemin kapısını açtı.

 Zirveyi takip eden Yunan Kathiemerini gazetesi, Türkiye-Yunanistan ilişkileriyle alakalı iki önemli tarihe dikkat çekti.

Yunan gazete, Atina ve Ankara arasında yeni bir dönemi açtığı kaydedilen görüşmeyi şu şekilde değerlendirdi: ''NATO zirvesinin oturum aralarında yapılan bir saatlik yüksek profilli toplantı, Dışişleri Bakanları Giorgos Gerapetritis ve Hakan Fidan arasında derinlemesine siyasi görüşmelere yeşil ışık yaktı.''

İLİŞKİLERİ BELİRLEYECEK İKİ ÖNEMLİ GÖRÜŞME

İkili ilişkilerdeki olumlu yönde ilerlemenin sürmesi için iki kritik görüşmenin olacağını yazan Yunan gazete ''İlki, iki liderin Eylül ayında BM Genel Kurulu oturum aralarında gerçekleştirmesi beklenen görüşme'' dedi.

İkinci önemli görüşmenin Kasım ayında gerçekleştirileceğini yazan Kathimerini haberinde şu ifadelere yer verdi: ''İkincisi, Vilnius'ta kararlaştırılan Yunanistan-Türkiye Yüksek İşbirliği Konseyi'nin Kasım ayında Selanik'te yapılması. Bu can alıcı meselede nihai kararları Başbakan ve Cumhurbaşkanı dışında kimsenin almayacağı da aşikârdır.''

Kathiemerini'nin haberine göre, görüşmeler artık düzenli olacak ve görüşmelerin gündemini de Giorgos Gerapetritis ve Hakan Fidan yönlendirecek.

Yunan basını işaret etti: Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde iki kritik görüşme

YUNAN BAKANDAN TÜRKİYE MESAJI

Yunanistan'In yeni Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis de Kathimerini ile yaptığı mülakatta Türkiye ile ilişkelere yönelik dikkat çeken mesajlar verdi.

Türkiye ile Vilnius'taki NATO zirvesi sonrası başlayan yeni döenmi değelendiren Yunan Bakan, şu ifadeleri kullandı: 'Yunanistan Başbakanı'nın Türkiye Cumhurbaşkanı ile Vilnius'ta yaptığı görüşme, karşılıklı anlayış arzusu atmosferinde gerçekleşti. İyi niyetle bir diyalog başlatıyoruz ve bu yeni çabaya dürüstlük ve güvenin damgasını vurmasını istiyoruz. İlk adım atıldı. Ege'de şu anda hakim olan sakinlik, bu yeni başlangıcın verimli olabilmesi için gerekli bir ön koşuldur. Ancak gerçek bir dostluk, barış ve işbirliği olasılığına ulaşmak zaman ve tutarlılık gerektirecektir.

Yunan Hükümeti'nin işbirliği ve diyalog ortamıarzuladığını ifade eden Gerapetritis sözlerine şöyle devam etti: ''Doğrudan bir iletişim kanalına doğru ilk adımlarını attığım Türk meslektaşımla güvenilir ve istikrarlı bir ilişki kurmayı kişisel olarak sabırsızlıkla bekliyorum.''

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde ilerleme arzuladıklarını ifade eden Gerapetritis, ''Avrupa-Türkiye ilişkilerinde ilerleme, son derece kırılgan bir bölgede istikrara katkıda bulunacaktır'' dedi.

Yunan Bakan, iki ülke arasında zaman zaman yaşanan gerilimli ortamın taraflara yarar sağlamadığını belirterek şunları kaydetti: ''Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde sükunet ortamının devam etmesi ve gerilimden uzak durulmasının başlı başına karşılıklı yarar sağlayan bir durum, büyük bir kazanım olduğu muhakkaktır.''

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...