Yok böyle bir kenetlenme! 1,8 milyarla rekor Baykar'da
Türkiye, küçüklü büyüklü binlerce şirketi, milyonlarca vatandaşı ile tek yürek oldu, 10 ili etkileyen deprem bölgesine destek yağdırıyor. Devletin bütün imkânlarını seferber ettiği bölgeye en büyük yardım, savunma sanayisinde göğsümüzü kabartan Baykar’dan geldi.
1 milyar 850 milyon TL maddi desteğe ulaşan Baykar, önceki gün de 2000 konteyner konutun yanı sıra 1000 tane de kalıcı konut yapacağını açıkladı. 1000 kalıcı konut yapacağını açıklayan THY “Bir mahalle de siz yapın” diye iş dünyasına çağrıda bulunurken, ekonominin bel kemiği olan holdingler de destekte âdeta birbiriyle yarışır hâlde.
Koç Holding 236 çalışma arkadaşını bölgeye yönlendirip, her 3 saatte bir 1000 kişilik yemek çıkarabilme kapasitesiyle çalışırken, ilk yardım ve kurtarma çalışmalarına da büyük katkı sağladı. Opet 10 ilde gezici istasyonlarıyla ücretsiz akaryakıt dağıttı. Sabancı, bölgede 7 bin kişiyle seferberlik ilan etti. 10 bin kişiye yemek verebilecek seyyar mutfak kurdu, Sabancı adı olan her yeri konaklamaya açtı. Yıldız Holding desteği 175 milyon lirayı aştı. 160 bin termal battaniyeyi, onlarca tır konserve, yemek, hijyen seti gönderdi. Ülkemizin ilaç ve hijyenik ürün devi Eczacıbaşı, ilaçtan temizlik ürününe kadar milyonlarca liralık ürün gönderimi yaptı. Hayat Holding, fabrikasından çıkan yüz binlerce bebek bezi ve benzeri ürünleri sevk etti, etmeye devam edecek. Kurucusu Selçuk Yaşar’ı kaybeden Yaşar Topluluğu depremin duyulmasının hemen ardından yiyecek, su ve süt tırlarını yola çıkardı. Demir İnşaat ilk parti yardımını 2,5 milyon olarak açıkladı. Trendyol’dan Morhipo’ya, Teknosa’dan MediaMarkt’a kadar bütün e-Ticaret hizmeti veren kuruluşlar, yurt dışından ve yurt içinden bölgeye yapılacak gönderileri organize etti, düzen sağladı.
İHRACATÇI BÖLGEYE
Tekstil ihracatçıları ve çalışanları Derneği (TİCHAD) kadın-erkek ve çocuk kategorilerinde olmak üzere giyim, kazak, pantolon, mont, battaniye, termal giyim, termal battaniye üretip gönderdi. Eski TİM Başkanı İsmail Gülle, tüm tekstilcilerin 7/27 çalıştığını belirtip herkese çağrılar yaptı. Talu Tekstil ve TİM’in başkanı Mustafa Gültepe, bireysel olarak ve TİM organizasyonunda destek yolladı, miktarını açıklamadı. Üsküdar Belediyesi’nin 3600 personeli 5000’er lira bağışladı. Limak 4 bin kişilik konteyner kent kurmaya başladı, 150 iş makinesini uzman ekibiyle birlikte bölgeye gönderdi.
OYAK şirketleri barınma, ısınma, gıda, konteyner, çadır gibi ihtiyaçları yolladı. Öte yandan 5,3 milyon litre benzin ve motorin ile 31 bin 500 tüpü bölgeye sevk etti. 1,3 milyon adet tıbbi malzeme, gıda, hijyen malzemesi yolladı. TMSF Başkan ve üyeleri birer maaşlarını hediye etti. HL Grup’tan da 300 bin dolar destek geldi.
SANAYİNİN ÇARKLARI AFETZEDELER İÇİN DÖNÜYOR
Türk sanayiciler de, “asrın felaketi”nde yaraları sarmak için seferber oldu. Depremin hemen ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyete geçirilen kriz merkezi, 24 saat esasıyla organize sanayi bölgeleri (OSB) yönetimleri, sanayiciler ve KOBİ’lerden gelen yardımları, koordine ederek yardım kuruluşları aracılığıyla ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor. Ayrıca OSB’lerin üretim hatları afetzedelerin barınma ve ısınma ihtiyaçları için tahsis edildi. Çadır ve konteyner üretimi yapmayan ancak keçe ve metal aksam gibi malzemeleri üretebilecek kapasiteye sahip sanayiciler de bu alana yönlendiriliyor. Mesailer 7/24 devam ediyor.
Kış şartlarının yaşandığı bölgede ısınmaya yönelik malzemeler de önemli bir yardım kalemi olarak öne çıkıyor. Depremzedeleri soğuktan korumak amacıyla elektrikli ısıtıcılar, jeneratör, battaniye, uyku tulumu gibi malzemelere olan ihtiyaçlar da karşılanıyor. 10 bine yakın jeneratörün büyük çoğunluğu bölgeye dağıtılırken sanayicilerden temin edilen 90 bini aşkın ısıtıcı da peyderpey ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
Afetzedelerin barınma ve ısınmanın yanı sıra kişisel temizlik ve hijyen ihtiyaçları da dikkati çekiyor. Kriz masasının organizasyonuyla bölgeye, içinde mutfak ve tuvaletlerin de bulunduğu ofis tipi konteynerler kurulmaya başlandı. Karavana dönüştürülmüş tır ve konteynerler de bölgeye ulaştırıldı. Mobil prefabrik banyo ve tuvaletler de ilk günden itibaren afetten etkilenen bölgelere sevk ediliyor. Sabun, vücut temizleme havluları, ıslak mendiller, hijyenik ped, şampuan, dezenfektan, çocuk ve yaşlı bezi, mama, paketli hazır gıdalar ve mobil mutfak gibi acil yardım ürün ve gereçleri de bölgeye düzenli aralıklarla gönderiliyor.
DÜNYA DEVLERİNDEN BÜYÜK DESTEK
Küresel iş dünyasının desteği devam ediyor. ABD Ticaret Odası Vakfı’nın halka açık ve şirketler tarafından gönderilen verileri derleyerek hazırladığı Kurumsal Yardım Takibi verilerine göre, 11 Şubat itibarıyla takibe alınan küresel iş dünyasının yardımlarının tutarı 39 milyon doları aştı. İrlanda merkezli danışmanlık şirketi Accenture, insani yardım kuruluşlarına 1 milyon dolar bağışta bulundu. Allianz Group depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak amacıyla 6 milyon avro bağışladığını açıkladı. Dünya Gıda Programı (WFP), Save the Children, UNICEF, Kızılay, AKUT ve Ahbap gibi gruplara 500 bin dolar bağışta bulundu. Ayrıca Amazon, Apple, Bayer, Binance, Chevron, Chobani, Deutche Telekom, Exxon Mobil, FedEx, Google, Hyundai, İkea, Zara, Inditex, Lufthansa, Maersk, Mercedes-Benz, Meta, Novartis, Novo Nordisk, Porsche, Samsung, Schwarz Goup, Siemens, T-Mobile, Boeing, UPS ve Volkswagen depremzedelere yardım eden firmalar oldu.
Yardımlarını sunan bu güzel gönüllü Insanlara ve Şirketlere ve çalışanlardan sonsuz Teşekkürler Rabbim bütün yardım edenleri ve Enkaz da Ölen leri RAHMETİ İLE SEVİNDİRSİN...
Allahu Teala razı olsun