Yoğun diplomasi sonuç verdi! Burunları kanamadı

Yoğun diplomasi sonuç verdi! Burunları kanamadı

GÜNDEM Haberleri

Ankara, dört koldan baskı yaptı; IŞİD rehin aldığı diplomatları bırakacağını açıkladı.

Musul'da IŞİD'in (Irak İslam Şam Devleti) konsolosluk binamıza baskın yaparak kaçırdığı 80 Türk'ün serbest kalması için Ankara teyakkuza geçti. İçeride ve dışarıda diplomasi trafiği yürütüldü. ABD, NATO ve BM'ye baskı uygulandı. Irak merkezi yönetimi ve nbsp;Kuzey Irak'la da temasa geçildi. Bu gelişmeler sonrası önce IŞİD'e yakınlığıyla bilinen aşiretlerle görüşüldü. Sünni aşiret liderlerine, Ankara'nın kararlılığın örgüte iletilmesi ve tek bir rehinenin bile burnunun kanaması halinde bedelinin ağır olacağı uyarısı yapıldı. Askeri seçenek ihtimalinin altı çizildi. Savaş uçaklarımız da Musul üzerinde keşif uçuşları yaparak bilgi topladı. Aşiretler, örgüt yöneticilerine Türkiye'nin bu hassasiyetini iletti. Ardından IŞİD'le doğrudan bağlantı kuruldu. MİT, Genelkurmay ve Dışişleri'nden oluşan bir ekip, Suriye sınırında IŞİD liderleriyle 3 defa görüştü. Geri adım atan IŞİD, "Rehinelerin sağlık durumu iyi. Kendilerini güvenli bir yere aldık" açıklamasını yaptı. Biri BM'ye ait 2 uçak, rehineler için Erbil'e gitti. nbsp;
IŞİD'in örgütünün elindeki 32 Türk tır şoförü ile ilgili gün boyu çelişkili haberler geldi. Önce şoförlerin Bağdat yakınlarına götürüldüğü iddia edildi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Sürücüler, önceki akşam serbest bırakıldı ancak başka birileri tarafından rehin alındı" diye konuştu. Öğleden sonra durum netleşti. Şener, şoförlerin özgürlüğüne kavuştuğunu bildirdi. Bakan Davutoğlu da bunu teyit etti. Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, konsolosluk baskınına ilişkin resen soruşturma başlattı. Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır'ın yürüteceği soruşturmanın "terör örgütü kurmak, yönetmek" ve "terör örgütü eylemi kapsamında hürriyeti tahdit" suçlarından açıldığı kaydedildi.
Haber Merkezi ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...