Yine şeytan taşlama, yine facia: 753 ölü, 887 yaralı

Yine şeytan taşlama, yine facia: 753 ölü, 887 yaralı

GÜNDEM Haberleri

Mina'daki çadır kentte şeytan taşlamaya giden hacılar yürüyen merdivenlerde korkunç bir izdihamın içine düştü ve facia yaşandı

OSMAN SAĞIRLI MEKKE
Kutsal topraklarda 2 milyonu aşkın Müslüman hacı olmanın mutluluğuna erişirken aynı saatlerde İslam dünyasını şoka uğratan acı haber de beraberinde geldi. Arafat ve Müzdelife vakfelerini tamamladıktan sonra Cemerat'ta şeytan taşlayan yaklaşık 2 milyon Müslüman, ziyaret tavafı ve sa'yinin ardından tıraş olup ihramdan çıkarak hacı oldu. Bu haberlerin yerini ne yazık ki kısa süre sonra bir “izdiham” haberi alacaktı. İlk gelen bilgilere göre, Mina'daki çadır kentte şeytan taşlama sırasında izdiham çıkmıştı. Korkunç olay, şeytan taşlamanın yapıldığı alanda değil 204 Sokağı yakınlarındaki Hamarat Köprüsü girişinde gerçekleşmişti. Görgü şahitlerinin ifadelerine göre, Mina'daki çadır kentte şeytan taşlamaya gidenler izdihama sebep olmuş, inanılmaz bir panik yaşanmıştı. İzdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği söyleniyordu. Olay yerine ulaştığımızda manzara gerçekte korkunçtu. Kelimelerle anlatılacak gibi değildi. İzdihamda ezilerek ölen yüzlerce kadın ve erkeğin cesedi kutsal toprakların üzerine düşmüştü. 5 bine yakın kurtarma ekibi olay yerindeydi. Yaralılar helikopterler de dahil yüzlerce araçla hastanelere götürülüyordu. Diğer hacı adayları olay yerinden uzaklaştırılarak güvenli bölgelere taşındı. İlerleyen saatlerde ölü sayısının 753'yi bulduğu yaralı sayısının da 900'e yaklaştığı bilgisi acıların bir kat daha artmasına yol açtı. Öte yandan, olayla ilgili en sert tepki İran'dan geldi. İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Tahran Maslahatgüzarı'nı Mina'da yaşanan izdiham olayına açıklamada bulunması için bakanlığa çağırdı. İranlı bir hac yetkilisi de, olayın Suudi yetkililerin ihmalinden ve şeytan taşlama bölgesindeki bir yolun kapalı tutulmasından dolayı meydana geldiğini ileri sürdü.

Yine şeytan taşlama, yine facia: 753 ölü, 887 yaralı

SAKİN BAŞLAMIŞTI

Günün ilk ışıkları ile birlikte hacı adayları şeytan taşlamaya akın etti. Korkunç olayın meydana geldiği Hamarat Köprüsü'nün girişi âdeta ceset tarlasına döndü. Korkunç izdihamdan geriye ezilerek ölen yüzlerce Müslümanın cesedi kaldı.

1 Türk öldü, 9'undan haber yok
Mina'daki izdihamda Uşaklı bayan hacı Yaşar Tartop hayatını kaybederken 9 Türk'ten haber alınamadığı bildirildi. Olayla ilgili basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Her şeyden önce orada ciddi bir yönetim sorunu var. O insanların sevk ve idaresinden sorumlu olan yöneticilerin, oradaki görevlilerin sevk ve idarede ciddi ihmalleri olduğu anlaşılıyor. Bütün İslam dünyasının, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 'bu ibadeti daha güvenli nası yapabiliriz', Hac ibadetinin güvenliği konusunda bir uluslararası konferans toplayarak, bir toplantıya bütün İslam dünyasını davet ederek, yıllardır bu ibadette bize yardımcı olan ve gerçekten de bu ibadetin kolaylaştırılması için de çok büyük emek sarfeden Suudi Arabistan'daki kardeşlerimize nasıl yardımcı olabileceğimizi yeniden ele alma zarureti hasıl olmuştur” dedi.

Mekke'deki Hac idare Merkezi, Mina'da yaşanan izdihamda 4 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiğinin belirlendiğini bildirdi.

Yine şeytan taşlama, yine facia: 753 ölü, 887 yaralı

Vinç kazasında da 107 kişi ölmüştü            

Mekke'de 2 hafta önce meydana gelen vinç kazasında 107 kişi can vermişti. Önceki yıllarda da benzer facialar yaşanmıştı. İşte onlardan bazıları...

¥ 6 Ocak 2006: Mekke'de bir otel çöktü, 76 kişi hayatını kaybetti.

¥ 12 Ocak 2006: Mina'da “şeytan taşlama” esnasında 364 kişi öldü. 

¥ 22 Ocak 2005: “Şeytan taşlama” sırasında üç hacı öldü.

¥ 1 Şubat 2004: Mina'da yaşanan izdiham ve “şeytan taşlama” sırasında 251 kişi öldü.

¥ 11 Şubat 2003: Aralarında altı kadının da bulunduğu 15 kişi öldü.

¥ 5 Mart 2001: Mina'da 23'ü kadın 35 hacı hayatını kaybetti.

¥ 9 Nisan 1998: Mina'da çıkan izdihamda 118'den fazla hacı öldü, 180'i aşkın insan yaralandı.

¥ 15 Nisan 1997: Mina'da hacıların konakladığı kampta gaz sobasından çıkan yangında, 343 kişi öldü, bin 500'ü aşkın hacı yaralandı.

¥ 7 Mayıs 1995: Mina'daki kampta 

çıkan yangında üç kişi öldü, 99 kişi yaralandı.

¥ 24 Mayıs 1994: “Şeytan taşlama” 

esnasında çıkan izdihamda 

270 kişi öldü.

¥ 2 Temmuz 1990: Mina'daki tünelde havalandırma sisteminde çıkan arızanın akabinde yaşanan izdihamda bin 426 kişi hayatını kaybetti.

¥ 10 Temmuz 1989: Mescid-i Haram'ın dışında düzenlenen iki saldırıda bir kişi öldü, 16 kişi yaralandı. 16 Kuveytli Şii yakalandı ve haftalar sonra idam edildi.

¥ 31 Temmuz 1987: Suudi yetkililer, İranlı hacılar tarafından izinsiz düzenlenen protesto gösterilerini bastırdı. 275 İranlının da aralarında bulunduğu 400'ü aşkın hacı hayatını kaybetti.

¥ 20 Kasım 1979: Suudi hükümetine karşı olan yüzlerce silahlı kişi, Mescid-i Haram'ın içinde onlarca hacıyı rehin aldı. Yaşanan çatışmada 153 kişi ölürken, 560 kişi de yaralandı.

¥ Aralık 1975: Mekke'de bir kampta gaz bombasının tetiklediği büyük yangında 200 hacı hayatını kaybetti. 

                                          

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...